Hlavní obsah

Nový šéf vnitra Metnar: Nemám důvod nevěřit v nezávislost policie

– Praha • Aktualizováno

Šéf ANO a premiér Andrej Babiš začal do úřadu uvádět své ministry. Novopečená šéfka resortu obrany Karla Šlechtová slíbila prověřování akvizic, zpracovávání odborných posudků na velké armádní zakázky či upřednostňování českých firem při dodávkách pro armádu. Nový ministr vnitra Lubomír Metnar zase uvedl, že věří v nezávislost policie. Šéfka financí Alena Schillerová se chce zaměřit na zjednodušení daňového systému.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) uvedl 13. prosince v Praze do funkce ministra vnitra Lubomíra Metnara.

Článek

„Nemám důvod nevěřit v nezávislost policie,” prohlásil Metnar. Kritiku za slova o nezávislosti policie si začátkem prosince vysloužil šéf Sněmovny Radek Vondráček, když v rozhovoru pro DVTV vysvětloval, proč hnutí ANO, které dříve prosazovalo zrušení imunity zákonodárců, tento bod z programu vypustilo.

„Zrušení imunity jsme z volebního programu vymazali kvůli zkušenostem. Počkáme, až budeme mít nezávislou policii a soudy,” uvedl tehdy Vondráček.

Šlechtová: Chci odborné posudky

Nová ministryně obrany Šlechtová hodlá prověřit armádní zakázky. „Chci zjistit, zda je česká armáda bojeschopná. Na ministerstvu je spousta zakázek před závěrečným podpisem, ale já si chci nechat vše prověřit. Jsem připravená nechat si zpracovat na velké akvizice odborné posudky,“ uvedla Šlechtová.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) uvedl do funkce novou ministryni obrany Karlu Šlechtovou. Úřad jí předal její předchůdce Martin Stropnický (vlevo).

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby perspektivně Česká republika poslala do Libye vojenskou jednotku na ochranu hranice této země. Úkolem vojáků by byl boj proti migraci, řekl Babiš po uvedení ministryně do úřadu.

Dalším v pořadí, kdo se ujal úřadu, byl Martin Stropnický na ministerstvu zahraničí, kde střídal Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Babiš připomněl, že se Stropnický vrací na místo svého bývalého působení, kdy byl kariérním diplomatem. „Budeme s panem ministrem koordinovat naši práci a doplňovat se. Měli bychom mít větší ambice prosazovat především v Evropě naše zájmy,” řekl Babiš.

Stropnický: Čistky ani hony na čarodějnice neplánuji

„Po nějakých patnácti letech se sem vracím. Byť je to velký palác, tak já tady bloudit nebudu,“ uvedl po předání úřadu na tiskové konferenci Martin Stropnický a dodal, že zde v minulosti pracoval dvanáct let a řadu lidí z ministerstva zná.

V nejbližších dnech plánuje vyměnit dva politické náměstky, kteří ve funkci na základě zákona o státní službě končí. Chtěl by mít jen pět náměstků. „Žádné čistky ani hony na čarodějnice, nic takového neplánuji,“ řekl Stropnický k vyjádřením, že noví ministři budou posty na ministerstvech nově hromadně obsazovat.

Ministerstvo zahraničí se podle něj zaměří třeba na rychlejší přísun pracovníků z Ukrajiny nebo na střídání na zahraničních konzulátech, připravovat se chce i na sté výročí založení Československa.

Zaměří se na zjednodušení daňového systému

Hlavní prioritou nové ministryně financí Aleny Schillerové bude zjednodušení daňového systému a on-line zpracovávání daňových přiznání. V případě státních rozpočtů chce usilovat o vyrovnané hospodaření. Schillerová to řekla poté, co ji  premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl do úřadu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryni financí Alenu Schillerovou uvítal v úřadě její předchůdce Ivan Pilný (vlevo).

Zopakovala, že v uplynulých letech stát zvýšil administrativní zátěž daňových poplatníků zavedením kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb. „Nyní ale musíme zapracovat na zjednodušení daňového systému," uvedla. Do dvou let by chtěla mít funkční on-line finanční úřad, který by fungoval na podobném principu jako internetové bankovnictví. Zároveň připravuje nový zákon o dani z příjmu.

Hüner má prověřit lithium

Prioritami nového ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera budou energetická politika, odstraňování ekologických škod a nakládání s nerostnými surovinami s maximální výnosností pro stát. Hüner to řekl novinářům při uvedení do úřadu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak očekává od nového ministra, že provede analýzu ohledně zásob a možné těžby lithia v České republice. Lithium se stalo jedním z předvolebních témat. Kritika se snesla zejména na Hünerova předchůdce Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli tomu, že podepsal memorandum s australskými těžaři, a na sociální demokracii jako takovou. Záležitostí se mimořádně zabývala jen několik dní před volbami i Sněmovna.

Nový ministr uvedl, že by chtěl také dále snižovat byrokratickou zátěž, především pro malé a střední podnikatele.

Změny v důchodech a revize dávek

Na změny v důchodech, přípravu penzijní reformy, náhradní rodinnou péči či propojení sociální a zdravotní péče se chce soustředit nová ministryně práce Jaroslava Němcová.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) uvedl do funkce ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou (vpravo).

Podle Babiše chce vláda vytvořit důchodový účet, který by byl oddělený od státního rozpočtu a kam by putovaly odvody. Podle Babiše by se Němcová měla zaměřit také na změnu role úřadů práce a revizi dávek.

Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se chce nejdřív věnovat problémům eReceptu a zákonu o úhradách zdravotnických prostředků, který zrušil soud. Roční odklad pokut garantuje lékařům i v případě, že změna zákona nebude schválena do konce roku.

„Nedovedu si představit sankce, pokud nejsou ani všichni lékaři do systému registrovaní," uvedl Vojtěch. Systém elektronických receptů je podle něj nedotažený.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (vlevo) vítá svého nástupce ve funkci Adama Vojtěcha (vpravo).

Reklama

Výběr článků

Načítám