Hlavní obsah

Od bolesti zad může pomoci také polštář na židli

Právo, Miroslav Homola

Vsedě trávíme stále více času. Se sedavým způsobem života souvisí i stále více pohybových potíží, ochabování svalů, bolesti v zádech a podobně. Výsledkem je, že léčba muže spojená s těmito problémy přijde průměrně na 11 000 korun ročně, u žen je to asi o tisícovku méně. Všechny problémy však začínají už ve školních lavicích.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V této podobě se směrová podložka expeduje do Japonska

Článek

Ulevit zdravotním potížím se snaží brněnská společnost, která po několikaletém vývoji uvedla na trh dynamickou směrovou podložku, na první pohled nijak zvláštní polštář na židli. Vliv speciálně skládaných umělohmotných pásů v tkanině, které polštář obsahuje, právě na zatížení svalů a páteře u školních dětí zkoumal unikátní rok trvající lékařský výzkum. Ten vedl Martin Holinka z ortopedického oddělení Karvinské hornické nemocnice a kterého se zúčastnilo 159 dětí ze ZŠ v Mokré u Brna.

„Pro dětský věk je sedavý způsob života spojený s nízkou fyzickou aktivitou, se současně zvyšujícím se rizikem nadváhy a obezity, poruchy posturogeneze a kardiovaskulárních nebo metabolických chorob. Statická zátěž na posturální systém (držení těla) během dlouhého sezení zhoršuje pozdější odstranění tohoto problému. Stabilizační svaly páteře fungují jako pomyslné tlumiče nárazů, které absorbují energii ze zevního prostředí při dynamické zátěži. Převládající statická zátěž se naopak přenáší přímo na páteřní segmenty. Odbourání této zátěže na páteř, kterému má pomoci právě používání dynamické směrové podložky Dvectis při dlouhém sezení ve školních lavicích,“ uvedl k zadání, při kterém bylo každé ze 159 dětí čtyřikrát podrobně vyšetřeno doktor Holinka.

Pozitivní vliv na zatížení těla

„Většina z dětí a samozřejmě i rodičů, které jsme pro potřeby výzkumu oslovili byli hned od počátku pro. Těch pár, kteří nejprve odmítli se následně přidali také,“ říká ředitel ZŠ Tomáš Pětivlas, bývalý aktivní basketbalista, který byl jako první seznámen s pozitivními výsledky studie.

„Vzhledem k tomu, že odborné testy potvrdily prokazatelně pozitivní vliv při používání této podložky na zatížení těla žáků, jsme samozřejmě rádi, že jako bonus nám firma dodá za spolupráci zdarma podložky na všechny židle ve škole, a to i na ty naše kantorské,“ dodal ředitel.

Jak doplnil, o používání podložek se už začali zajímat nejen další školy v okolí, ke kterým se informace o ročním testování donesla, ale i krajský úřad, který by mohl podpořit nákup podložek i pro další školy. „Výhodou je, že podložka má desetiletou životnost, takže u nás ji budou používat i žáci, kteří ještě ani do školy nechodí,“ dodal ředitel.

Posilování svalů

„Svalové testy ukázaly postupně narůstající hodnoty u sledovaných dětí, které svědčí pro postupné vyzrávání stabilizačního systému páteře. Současně jsme u dětí sedících na DS podložce zaznamenali statisticky významnější nárůst hodnot svalových testů oproti dětem sedících jen na školní židličce. Sonografické vyšetření bederního svalu ukázalo zvyšující se šířku, s ohledem na růst tohoto svalu. Jednoduše řečeno čím déle na podložce děti seděly, tím lépe se jejich svaly posilovaly“ popsal výsledky lékař.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ortoped Martin Holinka při jednom z mnoha vyšetření dětí, které se testu zúčastnily

„Existuje samozřejmě řada pomůcek, které ulehčují dlouhodobému sezení. Jejich problémem však je že jednostranně přetěžují určité svalové skupiny, a proto se také na nich nedoporučuje dlouhodobě sedět. Nám se podařilo vyvinout pomůcku, která tento problém nemá. Pomůcka je konstruována tak, aby nejenže vytvářela svalové napětí, ale dokázala ho směrovat do určitých částí v těle. Podložek jsme vyvinuli tři typy. Jeden směřuje svalovou činnost do hloubkových svalů zad, kdy se síla přenáší přes kyčelní oblast a rovněž směřuje svalovou činnost mezi lopatky kde je největší zátěž, další typ sedmdesát procent hmotnosti při sezení na podložce hýbe jen se svaly pánevního dna,“ vysvětlil Právu Martin Trenčanský z tvůrčího týmu, který má za sebou už více startovacích ve spolupráci nejen s lékaři, ale i s vědeckými institucemi.

Podložku poněkud paradoxně už zřejmě více než v zemi jejího zvyku znají v Japonsku či USA, kam je společnost Lonys také distribuuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám