Hlavní obsah

Jdu do toho, abych vyhrál, řekl Drahoš a odevzdal 142 tisíc podpisů

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš odevzdal v pátek na ministerstvu vnitra petiční archy s více než 142 tisíci podpisy. Zopakoval, že prezident by měl spojovat, a ne rozdělovat, a měl by reprezentovat Českou republiku v zahraničí. Nejvýhodnější pozici podle něj má nyní Miloš Zeman.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš s manželkou Evou a svými podporovateli.

Článek

„Jdu do toho, abych vyhrál. Jdu do toho proto, aby tady byl prezident, který bude spojovat, a nerozdělovat, a reprezentovat český stát v zahraničí,” řekl Drahoš před odevzdáním petičních archů, na kterých se mu sešlo přes 150 tisíc podpisů, ale ne všechny byly správně vyplněné.

„Chci sloužit této zemi. Musíme všichni zabojovat o lepší Evropu. Bezpečnost a prosperitu tohoto státu můžeme zajistit jen s podporou našich spojenců,” řekl a dodal, že své soupeře respektuje.

Nejvýhodnější pozici má podle něj nyní Miloš Zeman. „Zná ho každý a lidé měli čtyři roky na to, aby poznali, jak vykonává funkci,” doplnil profesor.

Drahoš: Zemanův postup je trochu nestandardní

Po odevzdání archů se také krátce vyjádřil k současné politické situaci. To, že Zeman dopředu říká, jaké budou jeho další kroky a že by i případný druhý pokus o sestavení vlády svěřil Andreje Babišovi, je podle něj trochu nestandardní.

„Na druhou stranu je korektní pověřit sestavením vlády vítěze voleb, takže tuhle situaci chápu,” řekl Drahoš a dodal, že pokud by na Hradě byl on, preferoval by většinovou vládu s důvěrou Sněmovny. Sám je prý zvědav, jak bude situace pokračovat.

Jsem nadstranickým kandidátem

Ačkoli je Jiří Drahoš předně nezávislým kandidátem a od jara sbírá podpisy, podporu mu otevřeně vyjádřily i některé politické strany. Hnutí STAN v minulých dnech vyzvalo KDU-ČSL i TOP 09, aby jeho kandidaturu podpořily.

„Jsme přesvědčeni, že proces společného postupu prozápadních stran má být zahájen právě v rámci nadcházejících prezidentských voleb. Jinak to bude další promarněná příležitost a slova o spolupráci pak zůstanou na úrovni prázdných klišé,” uvedl předseda Starostů Petr Gazdík. [celá zpráva]

„Neobcházím stranické sekretariáty se žádostí o podporu, ale nevidím důvod, proč bych se zříkal podpory parlamentních demokratických stran, pokud je mi vyjádřena. Ty strany dobře vědí, že já nikdy nebudu jejich kandidátem, ale nadstranickým kandidátem,” reagoval Drahoš na dotaz Novinek s tím, že ho podpora těší.

Podpisy musí kandidáti odevzdat do 7. listopadu

Uchazeči o prezidentský úřad musí kandidátní listiny podat nejpozději 7. listopadu do 16 hodin. Archy s 86 tisíci podpisy ve středu odevzdal už Michal Horáček. [celá zpráva] Kandidáti na Hrad se mohou opřít vedle podpory občanů (nejméně 50 tisíc podpisů) i o podpisy 20 poslanců či deseti senátorů.

Vedle Zemana, Drahoše a Horáčka má kandidaturu zajištěnou i někdejší šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Vratislav Kulhánek, kandidát Realistů Jiří Hynek a hudebník Petr Hannig, kteří mají poslanecké nominace. Nominaci od senátorů pak má bývalý diplomat Pavel Fischer a ve čtvrtek senátorskou podporu oznámil i lékař a aktivista Marek Hilšer. [celá zpráva]

Více o průběhu prezidentské volby a ostatních kandidátech najdete v našem speciálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám