Hlavní obsah

Na prezidenta bude kandidovat i lékař Hilšer, získal nominaci od senátorů

• Aktualizováno
Novinky, jas

Lékař a pedagog Marek Hilšer ve čtvrtek oznámil, že se mu podařilo získat 11 podpisů senátorů a zapojí se tak do prezidentské volby. Původně se Hilšer pokoušel získat nominaci skrze podpisy občanů, ale nasbíral jich jen 43 850, přičemž potřeba jich je 50 tisíc.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kandidát na prezidenta Marek Hilšer

Článek

Kandidaturu spolu se svým zmocněncem zaregistroval později ve čtvrtek na ministerstvu vnitra.

„Nechtěl jsem riskovat, že by sílící podpora občanů a jejich naděje a úsilí, které sběru věnovali, přišly nazmar, jako záložní variantu jsem tedy zvolil cestu nominace senátory,“ uvedl Hilšer k tomu, proč se obrátil s žádostí o podporu na zákonodárce. Podpořili jej prý zejména nezávislí senátoři.

„Ve funkci bych dělal mnohé jinak než současný prezident, například bych chtěl

hledat způsoby, jak tlumit spory a sjednocovat společnost, nikoliv ji rozdělovat. V zahraniční politice bych jednal v souladu s vládou a především s bezpečnostními zájmy České republiky. V rámci prezidentských možností se chci zabývat krizí ve zdravotnictví a školství,“ uvedl Hilšer ke své vizi v čele úřadu.

Jako občanský kandidát prý zatím vydal na kampaň zhruba 170 tisíc korun. V jejím dalším financování bude spoléhat především na drobné příspěvky od občanů.

Počet kandidátů roste

Hilšer má nyní kandidaturu zajištěnou díky senátorům stejně jako bývalý diplomat Pavel Fischer.

Někdejší šéf představenstva mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek, kandidát Realistů Jiří Hynek a hudebník Petr Hannig mají poslanecké nominace.

Prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš a textař Michal Horáček se mohou spolehnout na nominace od občanů, neboť se jim podařilo sesbírat více než potřebných 50 tisíc podpisů od občanů.

Více o volbě prezidenta 2018 ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám