Hlavní obsah

Komunisté by mohli tolerovat menšinovou vládu ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komunisté by mohli tolerovat případnou menšinovou vládu hnutí ANO. Řekl to v pondělí v České televizi předseda strany Vojtěch Filip. Musela by ale podle něj nastat vážná situace, kdy by bylo Česko dlouhodobě bez vlády, a program vlády by musel KSČM vyhovovat. Plnou podporu takové vládě však Filip neslíbil. Předseda ANO Andrej Babiš chce v příštích dnech s ostatními stranami vyjednávat o podpoře menšinové vládě.

Foto: Novinky

Vojtěch Filip

Článek

„Neříkám, že ji podpoříme. Mluvím zatím o toleranci,” uvedl předseda KSČM, která ve volbách získala jen 15 mandátů. Hnutí ANO má jako vítěz voleb ve dvousetčlenné Sněmovně 78 poslanců. Ostatní strany zatím podporu Babišově menšinové vládě odmítají.

Možná tolerance ze strany komunistů bude podle Filipa záviset na aktuální politické situaci. „Může se stát tak vážná situace v České republice, kdy by dlouhodobé nevládnutí nebo neexistence státního rozpočtu donutily politické síly napříč politickým spektrem, aby už tady konečně nějaká vláda vznikla,” řekl.

Podstatný bude také program vlády. „Je otázka, nakolik by nám vládní prohlášení konvenovalo, abychom třeba tu vládu tolerovali,” doplnil.

Prezident Miloš Zeman chce v úterý předat předsedovi hnutí ANO, které zvítězilo ve sněmovních volbách, pověření k vyjednávání o sestavení vlády. Babiš se chce následně setkat s dalšími parlamentními stranami a mluvit s nimi o podpoře menšinové vládě. O vytvoření koalice se už Babiš s nikým bavit nechce. Vzhledem k postojům dalších stran to podle něj nemá smysl. Podle Babiše by byla menšinová vláda sestavena z dosavadních ministrů za ANO a z odborníků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám