Hlavní obsah

Pokud bude kandidovat Okamura, můžeme prohrát oba, připustil Zeman

Novinky, hro
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman připustil, že pokud by na Hrad kandidoval i Tomio Okamura, mohou nakonec prohrát oba. S předsedou SPD prý má společných asi deset procent voličů, kteří by mu mohli nakonec scházet. Podle Zemana by tak byla strategie, kde prohrají obě strany, řekl v pondělích Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Je velmi pravděpodobné, protože do jisté míry - a jenom do jisté míry - máme společné voliče, takže mi odebere zhruba deset procent hlasů, aniž by se sám stal prezidentem,” okomentoval případnou Okamurovu kandidaturu Zeman. „Je to takzvaná lose-lose strategy (...) - strategie, kde prohrají obě strany,” dodal.

Na dotaz, zda slova o prohře obou stran znamenají i Zemanovu prohru, prezident odvětil: „No když vám někdo sebere deset procent, tak už je to dosti citelná ztráta.”

Předseda SPD o své možné kandidatuře mluvil minulý týden ve čtvrtek, kdy uvedl, že pokud se nenajde adept na hlavu státu, který bude splňovat požadavky hnutí, zváží svého kandidáta. [celá zpráva] V první volbě prezidenta v roce 2013 se Okamura o Hrad ucházet chtěl, ministerstvo vnitra ho však kvůli příliš vysokému vzorku neplatných podpisů s dalšími dvěma kandidáty vyloučilo.

Chci menšinovou vládu

Zeman okomentoval i současné povolební vyjednávání, které v pořadu přirovnal k námluvám slepic a kohouta. Slova předsedy vítězného hnutí ANO o menšinové vládě vnímá i jako výhrůžnou variantu: „Pokud se mnou nepůjdete, bude tady menšinová vláda,” řekl prezident s tím, že v politice se vyhrožuje velmi často.

Prezident poznamenal, že menšinovou vládu by si sám přál a že nevidí v současném politickém uspořádání žádnou možnost stabilní většinové vlády. „Já bych si to (většinovou vládu, pozn. red.) ani nepřál, protože uvědomte si, že politika je samozřejmě kompromis, ale kompromis, kdy se často velmi odlišné programové postuláty přímo vyruší,” vysvětlil.

To, že povolební vyjednávání je zdlouhavé, je podle Zemana normální. Babiš podle něj ani nemohl získat podporu hned v prvním kole jednání, „i kdyby byl zlatý a sametový”. I kdyby Babišův první návrh vlády nezískal důvěru ve Sněmovně, Zeman znovu zopakoval, že jejím sestavením předsedu ANO znovu pověří.

Odvážný Fiala

Vzhledem k tomu, že Zeman podle svých slov „ctí vítěze voleb”, i třetí pokus by zřejmě získal Babiš. Ve třetím pokusu totiž pověřuje složením vlády ne prezident, ale předseda Sněmovny. Právě o tento post jako vítěz voleb ANO usiluje, ODS však navrhuje do čela dolní komory parlamentu svého předsedu Petra Fialu. Strana svůj požadavek hájí slovy, že šéfem Sněmovny by měl být představitel opozice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do poslanecké sněmovny

Zeman Fialovy ambice vzhledem k výsledkům voleb sepsul. „Václav Klaus a já jsme se svého času ve funkci předsedy Sněmovny střídali, ale mezi námi - našimi stranami - byl tehdy rozdíl několika málo procent. Plus-minus měly obě strany kolem třiceti procent,” poznamenal Zeman směrem k nynějším volebním výsledkům, kdy ANO získalo téměř třicet procent, zatímco druhá ODS jedenáct.

„Umožňuje jim to to, aby kandidovali na funkci místopředsedy, a to bych považoval za legitimní,” poznamenal dále Zeman, podle nějž by vzhledem k výsledkům voleb - dovedeno ad absurdum - mohlo hnutí ANO navrhnout i všechny tři místopředsedy Sněmovny. „Což samozřejmě neudělá,” podotkl Zeman.

Prezident tak zopakoval, že hodlá ctít vítěze voleb. Své přesvědčení opírá o to, že ví, jak obrovská práce za výhrou ve volbách obecně stojí. „Někteří to nevědí, někteří se toho nedopracovali dosud a obávám se, že se toho ani nedopracují. A právě proto, že vím, jak je to složité, nebudu Andreji Babišovi v žádném případě překážet,” uvedl.

Anketa

Měl by podle vás Tomio Okamura kandidovat na prezidenta republiky?
Ano
19,9 %
Ne
77 %
Je mi to jedno
3,1 %
Celkem hlasovalo 7663 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám