Hlavní obsah

Okamura nevyloučil kandidaturu na prezidenta

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda SPD Tomio Okamura nevyloučil, že bude kandidovat v prezidentských volbách. Při příchodu na čtvrteční jednání s hnutím ANO novinářům řekl, že pokud se nenajde adept na hlavu státu, který bude splňovat požadavky SPD, hnutí zváží, zda vyšle do klání o Hrad svého kandidáta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura a Radim Fiala přicházejí na povolební jednání s ANO.

Článek

Zaregistrovat se do prezidentské volby se kandidáti musí do 7. listopadu. „Do té doby uděláme závěr, 6. listopadu jsem pozván do Lán,“ prohlásil Okamura.

Podotkl, že SPD chce, aby byl prezidentem člověk, který prosazuje přímou demokracii, odmítá přijímání migrantů v rámci současné migrační vlny a je pročeský.

Na dotaz, zda vylučuje svoji vlastní kandidaturu, odvětil: „Nebudu ani nic vylučovat, ani nic potvrzovat. My se nejprve poradíme ve vedení hnutí.“

„Musíme zmapovat stávající kandidáty. Když to malilinko posunu, kdyby tady nebyl žádný kandidát, kde jsou nějaké alespoň určité programové průsečíky v našich klíčových tématech, tak to bychom museli skutečně vážně zvážit,“ dodal.

Na otázku, zda současný prezident Miloš Zeman splňuje kritéria a zda by SPD mohla podpořit jeho kandidaturu, odpověděl, že určité průsečíky tam vidí. „Bezesporu prezident Zeman je člověk, který se kriticky dívá na islám, na migraci, podporuje přímou demokracii. Takže by to byl člověk, který určité průsečíky má,“ řekl při příchodu do Sněmovny, kde jedná s hnutím ANO.

Okamura chce do vlády

Se šéfem ANO Andrejem Babišem chce prý hlavně diskutovat o programu, konkrétně o zestátnění exekutorů či o sociálních dávkách pro pracující rodiny. Dalším bodem je podle něj zrušení Senátu.

Okamura zopakoval, že by chtěl sedět ve Strakově akademii. „Cílem každé politické strany by mělo být prosazovat program, a jak víme, tak v maximální možné míře to je jen v případě, když budeme součástí vlády,“ zdůraznil.

Řekl také, že hnutí SPD podpoří Radka Vondráčka z ANO na post předsedy Sněmovny. Babišovcům podle Okamury tento post náleží, protože volby vyhráli s velkým náskokem.

Reklama

Související články

Piráti kandidáta na prezidenta stavět nebudou

Piráti nemají v plánu postavit svého kandidáta do blížících se prezidentských voleb. Předseda strany Ivan Bartoš to řekl ve středu po schůzce s hnutím ANO, se...

Výběr článků

Načítám