Hlavní obsah

Vyvraždili jsme názorové proudy, tvrdí Onderka o debaklu sociálních demokratů

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dosavadní vedení ČSSD povraždilo názorové proudy ve straně. Je potřeba, aby se tyto proudy obnovily, prohlásil nový sociálnědemokratický poslanec a bývalý brněnský primátor Roman Onderka. Zdůraznil, že rozdílnost názorů a vnitrostranická diskuse o nich byla hnacím motorem strany. V této souvislosti zmínil exposlance Jeronýma Tejce, i bývalé hejtmany Michala Haška (jižní Morava) a Jiřího Zimolu (jižní Čechy).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Roman Onderka (ČSSD)

Článek

„Strana bude potřebovat každou ruku a hlavu, která bude ochotna pomoci,“ řekl Onderka Právu k úvahám o tom, zda by se někteří členové ČSSD měli do jejího vedení vrátit.

O kandidatuře na předsedu strany podle svých slov dosud neuvažoval. Se členy své brněnské domovské organizace ČSSD chce, aby se stranický sjezd nekonal až na jaře 2018, ale již v únoru příštího roku s ohledem na komunální volby, které se budou konat za rok. Sociální demokraté se na ně musí připravit a podle něj podstatně vylepšit své renomé.

Do té doby by již mohl být známý i nový předseda strany. „Brněnská organizace ČSSD navrhuje, abychom konečně přistoupili k přímé volbě předsedy. Jen takto bude mít nový šéf strany velmi silný mandát,“ zdůraznil šéf brněnské sociální demokracie Oliver Pospíšil.

Straníci s leprou

Onderka je známý kritik někdejšího předsedy sociálních demokratů a současného premiéra Bohuslava Sobotky. Paradoxně byli jen oni dva zvoleni z jižní Moravy do dolní parlamentní komory. Sobotka z postu krajského lídra strany, Onderka až ze šestého místa kandidátky ČSSD, a to díky stovkám preferenčních hlasů.

Ihned po zvolení se brněnský exprimátor pustil do kritiky současného vedení. V této souvislosti uvedl, že dosavadní vedení strany po svém zvolení hovořilo o jednotě ČSSD, pak se ale svých vnitrostranických oponentů zbavilo.

„Nemůže to být tak, že někdo je vyvolený a někdo jiný má kvůli svým rozdílným názorům lepru, jinými slovy se s ním nejedná,“ zdůraznil Onderka. Připomněl, že například dnes již exposlanec Tejc nabízel ČSSD změnu, ale nebyl vyslyšen. Do parlamentu nekandidoval.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zleva předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil, nově zvolený poslanec ČSSD Roman Onderka a tajemník jihomoravské ČSSD Michal Škerle.

„Vyvraždilo se mnoho názorových proudů, které na sebe vázaly penzum straníků a také voličů. Jsem přesvědčen o tom, že když tyto proudy nedostávaly prostor prezentovat názory a možnost komunikovat, sociální demokracii to uškodilo. To nám ukázaly volby,” míní Onderka.

Exprimátor tvrdí, že před restartem potřebuje ČSSD především „upgrade”, jinými slovy celkovou obnovu. Uplynulý volební výsledek byl sice podle něj debaklem sociální demokracie, což ale neznamená že by se od ní veřejnost odvrátila. Místo odchodů členů řeší přírůstky. Například v Brně nově žádá o vstup do sociální demokracie pět lidí a na Břeclavsku další tři. Problémem ČSSD není podle Onderky nedostatek osobností ve straně, ale dosavadní „brutální potlačovaní názorů oponentů“ v ní.

Volby vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Sociální demokraté získali 7,27 procenta a proti volbám z roku 2013 výrazně ztratili.

Reklama

Výběr článků

Načítám