Hlavní obsah

Piráti odmítají ANO, spokojí se s opozicí

– Praha
Právo, jim

Piráti zřejmě zamíří do opozice. Jejich předseda Ivan Bartoš vyloučil spolupráci s KSČM i s Okamurou. Odmítl i ANO kvůli stíhání jejich šéfa Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka a to i v případě, že by se oba stáhli do pozadí. Vzápětí se restaurace Uhelna na pražském Andělu, kde mají Piráti volební štáb, rozezvučela divokými rytmy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Vyloučili jsme už před volbami vůbec jednání s SPD a KSČM. Domnívám se, že ta situace jasně vylučuje hnutí ANO, protože jsou pan Faltýnek s panem Babišem momentálně stíháni,“ řekl Bartoš po tiskové konferenci, když už bylo rozložení sil v dolní komoře Parlamentu jasné.

Nicméně ještě nevěděl, že obvinění Babiše i Faltýnka už ztratilo platnost. O jejich vydání bude Sněmovna znovu rozhodovat v novém složení. Bartoš nicméně odmítl spolupracovat s ANO i v případě, že by mu formálně oba muži nedominovali. „Nejsme alibističtí. Vyloučení těchto dvou pánů a jejich nahrazení třeba panem Stropnickým není řešením,“ řekl.

Jednat se bude v sobotu

Podle Bartoše jsou piráti připraveni prosazovat svůj program z opozičních lavic. Hodlá prý navázat spolupráci i s jinými opozičními stranami a jmenoval konkrétně představitele STAN, se kterými prý už mají zkušenost. „Vůči našim voličům ale i občanům ČR je tato spolupráce žádoucí, než dělat nějakého solitéra v opozici, který se vším zamíchá,“ řekl.

Připustil však, že o své strategii se ještě budou v sobotu radit s ostatními jejich nově zvolenými poslanci.

Bude sranda!
předseda Pirátů Ivan Bartoš

Posléze se Bartoš vydal za svými fanoušky a poděkoval jim za úsilí, které jim prý pomohlo nejen překonat hranici pěti procent podmiňující vstup do Sněmovny, ale také se stát vlivnou parlamentní stranou. Vyzval je, aby poděkovali i maminkám.

Zejména poděkoval Pražanům, kde Piráti skončili jako druhá nejsilnější strana, načež shromáždění podporovatelé v sále vypukli v jásot. Další ovace sklidil, když sdělil fanouškům, že do Sněmovny se dostali Dominik Feri, mladý kandidát TOP 09, který v Praze kandidoval z posledního místa. „Bude sranda!”

Pak ale mírnil emoce a kladl důraz na pokoru. „Už se také cítím jako mistr světa amoleta, ale mějme pokoru,“ tišil nadšení. Nato se ale opřel do politických stran a „tunelů“, které prý oprávněně po celou dobu kritizovali.

Čekali 12 let od rozehnání CzechTeku

„Nebudeme jako oni! Ani až budeme staří a tlustí, tak nebudeme jako Kalousek, který tam nakonec zase přelezl. Ani jako Chovanec,“ řekl a k obecnému pobavení vytvořil grimasu nemotorného zvířete.

„A na to jsem se těšil ze všeho nejvíc. Nebudeme jako Paroubek. Po 12 letech od CzechTeku jsme čekali a teď jsme tam!“ prohlásil a lidé buráceli.

Po projevu už se hudební klub Uhelna rozezvučel tóny pozvaných kapel a interpretů. Mezi nimi vystoupí například Selector Boldrik, Vůdůkrů, Mesenjah či Gnost G.

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem letošních voleb?
Ano
25,6 %
Ne
73,2 %
Politika mě nezajímá
1,2 %
Celkem hlasovalo 5627 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám