Hlavní obsah

Sobotka tlačí dopisy na nižší cenu másla

Novinky, zpe
Praha

Vysoká cena másla se stává politickým tématem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval ministra financí Ivana Pilného (ANO) a šéfa resortu zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby situaci vyřešili. Cenou mléčných výrobků se bude v říjnu zabývat i vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva ministr financí Ivan Pilný (ANO) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)

Článek

Sobotka poslal v pondělí dopis Pilnému i Jurečkovi. Apeluje, aby se ministři věnovali vysoké ceně másla a mléčných výrobků. Novinky mají dokumenty k dispozici.

„Obracím se na Vás v souvislosti s aktuálním nárůstem cen másla a mléčných výrobků,“ stojí v úvodu dopisu adresovaného Pilnému. Sobotka dále píše, že ministerstvo financí má podle právních předpisů kontrolovat ceny výrobků.

„Rád bych Vás proto požádal, abyste provedl cenovou kontrolu zaměřenou na ceny másla a mléčných výrobků pro koncové spotřebitele v souladu s výše uvedenými předpisy a s jejími výsledky seznámil vládu nejpozději dne 11. října 2017,“ žádá premiér.

Pomoci má Jurečka

Analýza by podle něj měla obsahovat podrobný rozklad nákladů a zisku, které se podílejí na výsledné ceně másla a mléčných výrobků, včetně toho, komu náklady a zisky připadají.

Jurečku žádá, aby Pilnému pomohl. „Vzhledem k tomu, že mlékárenství je segment spadající z velké části do Vaší působnosti, žádám Vás, abyste ministrovi financí poskytl v této věci plnou součinnost,“ uvedl Sobotka.

Máslo i za 60 korun

Podle ČTK ministerstvo financí na základě dopisu vyzvalo Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u tuzemských producentů másla i u hlavních obchodníků na maloobchodním trhu.

Průměrná cena 250 gramů másla v Česku v polovině září dosáhla 57,43 koruny. Vyplynulo to z výpočtu Novinek na základě dat z otevřené databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ). V Plzeňském kraji dokonce průměrná cena kostky másla přesahuje šedesátikorunovou hranici. Oproti stejnému období loňského roku zdražila o 54,42 procenta, tedy víc než o 20 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám