Hlavní obsah

Povedu Svobodné do voleb, vysvětlil Mach svou rezignaci na euromandát

Právo, Jan Martinek

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach ve středu oficiálně oznámil, že k 31. srpnu rezignoval na funkci poslance Evropského parlamentu, kterou vykonával tři roky. Potvrdil, že tím chtěl splnit slib, který dal těsně po svém zvolení, tedy rezignovat před sněmovními volbami, do kterých chce svou stranu vést.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Svobodných Petr Mach

Článek

„Rozhodl jsem se obětovat funkci poslance Evropského parlamentu, abych se od tohoto okamžiku plně soustředil na domácí politiku v ČR. Jako lídr povedu Svobodné do říjnových parlamentních voleb. Chci tímto neobvyklým krokem dát voličům najevo, že sázím na úspěch Svobodných ve volbách,“ řekl Mach na tiskové konferenci.

V europarlamentu jej nahradí Jiří Payne, který byl dříve poslancem za Občanské fórum i ODS a také poradcem exprezidenta Václava Klause. [celá zpráva]

Machova tisková mluvčí Kateřina Kašparová uvedla, že v historii EP se nestalo, aby český europoslanec rezignoval sám, dobrovolně a bez skandálu. Euromandátu se vzdal Vladimír Remek (KSČM), který přešel na post velvyslance v Rusku.

Mach také řekl, že začátkem září teprve začne Svobodným předvolební kampaň. „Bývaly časy, kdy na kampaň stačily tři neděle. Připadá mi šílené, že stát rozdává tolik peněz, že strany mohou vést kampaň půl roku,“ uvedl Mach s tím, že jeho strana by chtěla zrušit státní příspěvek politickým stranám za volební výsledek.

„Jsou to neúčelně vynaložené miliardy ze státního. Členové stran a příznivci by se měli na kampaň složit, to mi přijde normální a těším se, že to tak zase bude,“ řekl Mach.

Reklama

Související témata:

Související články

Mach odchází z europarlamentu

Šéf Svobodných Petr Mach se vzdá postu europoslance. V nadcházejících volbách povede kandidátku Svobodných v Praze. V Evropském parlamentu by jej měl nahradit...

Výběr článků

Načítám