Hlavní obsah

ANO a ČSSD výrazně obmění poslanecké kluby

Právo, ČTK, kab

Asi třetina poslanců ze 47členného klubu ANO a 15 z 50 poslanců ČSSD již nebude obhajovat svůj mandát. Do Sněmovny chce naopak proniknout několik ministrů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Pilný (ANO) ve volbách nebude kandidovat.

Článek

O znovuzvolení se uchází 32 poslanců ANO. Mezi těmi, kdo Sněmovnu naopak opustí, jsou například místopředseda klubu Bronislav Schwarz, bývalí novináři Martin Komárek a Jana Lorencová, profesor Jiří Zlatuška nebo ministr financí Ivan Pilný.

Do dolní komory se naopak poprvé budou snažit dostat ministr spravedlnosti Robert Pelikán, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Pelikán kandiduje na druhém místě v Praze za ministrem obrany Martinem Stropnickým, Ťok je lídrem karlovarské kandidátky ANO, Šlechtová vede hnutí na Plzeňsku. Mezi novými tvářemi za babišovce budou například pekař a cukrář Jiří Bláha jako lídr liberecké kandidátky, hokejový brankář, zlatý olympionik a novopečený generální manažer reprezentace Milan Hnilička, který se bude ucházet o hlasy ve středních Čechách, kde je lídrem Andrej Babiš.

Benešová končí

Změny po volbách nastanou i v klubu ČSSD. O post se opětovně neuchází 15 poslanců, někteří dobrovolně, jiné už vedení strany či regionů na kandidátky zařadit nechtělo.

Ve Sněmovně tak znovu neusedne například bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která se s partají názorově rozešla, poslankyně Pavlína Nytrová, která se rozkmotřila s kolegy poté, co ve Sněmovně zaútočila na homosexuály, nebo poslanec Stanislav Huml, kterého spolustraníci kritizují například za to, že šíří na internetu konspirační teorie.

Naopak nově by chtěly poslanecký mandát získat ministryně práce Michaela Marksová (Liberecko) a exministryně školství Kateřina Valachová, která je dvojkou ve Středočeském kraji za šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám