Hlavní obsah

Česko podalo žalobu na evropskou směrnici o zbraních

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika ve středu u Soudního dvora Evropské unie podala žalobu na evropskou směrnici o zbraních. Žádá odklad účinnosti a její zneplatnění. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podání žaloby dlouhodobě avizoval.

Ministr vnitra Milan Chovanec pózující se zbraní v ruce

Článek

„Takto masivní trestání slušných držitelů zbraní je pro nás nepřijatelné, protože zakazování legálně držených zbraní nemá žádnou souvislost s bojem proti terorismu. Nejde jen o nesmyslné rozhodnutí, které opět naruší důvěru lidí v EU, ale implementace směrnice navíc může negativně ohrozit vnitřní bezpečnost ČR, protože velké množství zbraní by mohlo přejít na černý trh,“ uvedl k žalobě Chovanec.

Norma by se podle vnitra dotkla prakticky všech legálních držitelů zbraní, kterých je kolem 300 tisíc.

Vláda v polovině června s podáním žaloby souhlasila. Mezním termínem pro její podání byl 17. srpen. [celá zpráva]

Co směrnice například zakazuje:
• poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní
• poloautomatické zbraně vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou
• poloautomatické zbraně na základě kapacity zásobníku, který je do nich zrovna vložen, tzn. více než 20 nábojů pro krátké a 10 pro dlouhé zbraně
Zdroj: Ministerstvo vnitra

ČR argumentuje tím, že byly porušeny zásady přiměřenosti a právní jistoty. Směrnice je údajně diskriminační a zákonodárce jejím přijetím porušil své pravomoci.

Směrnici, kterou schválil Evropský parlament v polovině března, musí státy Unie zahrnout do svého vnitrostátního práva do 15 měsíců. Cílem normy je zabránit teroristům ve vyzbrojování.

Kritici ale tvrdí, že teroristé neútočí legálně drženými zbraněmi. Zároveň upozorňují na to, že směrnice je v rozporu s právem EU, protože zasahuje do vnitřních záležitostí státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám