Hlavní obsah

EU bojuje proti terorismu odzbrojením občanů. Držení zbraně se komplikuje

Brusel
Aktualizováno

Evropský parlament většinou hlasů schválil návrh směrnice zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi, proti které mělo výhrady hlavně Česko. Norma má podle poslanců eliminovat teroristické útoky. O pozměňovacích návrzích, předložených europoslankyní Ditou Charanzovou jménem liberálů, se ani nehlasovalo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zasedání Evropského parlamentu

Článek

Podle českých politiků je směrnice nepovedená, protože zkomplikuje život sportovním střelcům a majitelům legálně držených zbraní obecně.

„Nová směrnice je jako celek velmi nepovedená a způsobí zejména státním orgánům nemalé potíže při jejich uplatňování. V nastalé situaci se chceme pokusit dosáhnout alespoň toho, aby její negativní dopady byly co nejmenší. Dopad na legální držitele zbraní bude velice výrazný. Navíc se nedomníváme, že zabrání teroristickým útokům – ty nejsou prováděny legálními zbraněmi,” kritizoval například směrnici europoslanec Jiří Pospíšil (nestr.).

ODS: Radši zaplaťme pokutu

ODS uvedla, že ČR by směrnici neměla implementovat i za cenu, že by za to zaplatila. „Nenecháme se vydírat argumentem, že poslouchat musíme. To radši zaplatíme. Jsme připraveni tyto náklady nést,” řekl v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Jako člověk, který má zbrojní průkaz více než 15 let, se domnívám, že naše vnitrostátní legislativa je dostatečná,” konstatoval šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Směrnice zakazuje držení a nabývání některých typů zbraní – samonabíjecích, vzniklých přeměnou z automatických, dlouhých zbraní v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 10 ran, pistole v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 20 ran či dlouhé zbraně se sklopnou pažbou o celkové délce do 60 cm.

Členské státy se mohou rozhodnout, že se tento zákaz nebude vztahovat na legální držitele těchto zbraní. V Česku se jedná o tisíce legálně držených zbraní.

Anketa

Souhlasíte se zpřísněním pravidel pro držení zbraní?
Ano
3,6 %
Ne
96,4 %
Celkem hlasovalo 6493 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám