Hlavní obsah

Policisté nebudou muset sloužit zdarma přesčasy

Novinky, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté již nebudou muset sloužit 150 hodin přesčasů ročně bez nároku na odměnu či náhradní volno. Novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, která stávající praxi ruší, ve středu hladce schválili senátoři.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Smyslem je trošku pomoci policii při náboru nových posil,“ uvedl návrh zpravodaj zákona Václav Láska.

Novela vedle rušení bezplatných přesčasů zavádí náborové příspěvky ve výši 30 000 až 150 000 korun či zkušební dobu. Na náborové příspěvky by měli příslušníci nárok po šesti měsících, a pokud by vydrželi ve službě minimálně šest let, nemuseli by je vracet.

Změna se netýká pouze policistů, ale též hasičů, celníků a příslušníků Vězeňské služby, Generální inspekce bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb.

Novela rovněž zvyšuje odškodné pro případ úmrtí příslušníků bezpečnostních sborů z trojnásobku na dvanáctinásobek měsíčního služebního příjmu. Vzroste i jednorázové odškodnění pozůstalým. Od roku 2019 se zvýší i rizikové příplatky.

Normu bude muset ještě podepsat prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám