Hlavní obsah

Vláda předala nabídku na odkup vepřína v Letech

Aktualizováno

Vláda v utajeném režimu jedná se společností AGPI o odkupu vepřína v Letech u Písku. Ten stojí na místě někdejšího romského sběrného a pracovního tábora z doby druhé světové války. O jednání v pátek informoval mluvčí ministra pro lidská práva Michal Kačírek.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Vepřín v Letech, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy.

Článek

Náměstci ministrů kultury a pro lidská práva si se zástupci firmy předali nabídky k případnému odkupu farmy. Konkrétní cena zatím nepadla, jednalo se spíš o modelech jejího stanovení.

Vláda již loni v prosinci rozhodla, že bude vypracován znalecký posudek na cenu objektu a bude zahájeno jednání s majitelem. To naposledy proběhlo ve čtvrtek ,kdy si zástupci vlády a AGPI předali nabídky k odkupu komplexu.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory.

Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám