Hlavní obsah

Stačilo přijmout deset dalších uprchlíků a byl by od Bruselu klid, míní lidovci

Novinky, bja

KDU-ČSL by chtěla, aby vláda přijala jiný postoj k migračním kvótám, řekl v pátek lídr strany Pavel Bělobrádek. Česko se podle něj mohlo zachovat stejně jako Slovensko a přijmout dalších deset lidí, které by určitě zvládlo uhlídat. Rozhodnutí vlády podle něj zařadilo do „balíku zemí” jako Maďarsko či Polsko.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Debata byla kolem usnesení vlády, které je namířeno k odmítání uprchlíků podle kvót,” konstatoval Bělobrádek.

„Domníváme se, že jsme to mohli udělat jako Slovensko a přijmout deset lidí, které bychom si určitě ohlídali. Nebylo nutné spadnout do jednoho balíku s Polskem a Maďarskem,” dodal s tím, že straně nezbývá nic jiného než rozhodnutí vlády respektovat.

Vláda na začátku června oznámila, že už nepřijme žádného migranta na základě uprchlických kvót. Evropská komise následně zahájila vůči Česku, Polsku a Maďarsku řízení. Česko se zavázalo přijmout zhruba 2600 uprchlíků, ale nakonec jich přijalo pouze 12. Slovensko sice kvůli kvótám podalo žalobu, nedávno ale nabídlo nová místa pro rozdělování migrantů v rámci EU, a řízení ze strany Bruselu se tak vyhnulo.

Lidovci o kvótách diskutovali v pátek na celostátní konferenci. Na ní řešili také běžnou agendu, ale i prezidentské volby. Konkrétního kandidáta, ale zveřejní nejdříve po jednání celostátního výboru, který by se měl konat za tři týdny.

Reklama

Související články

Bělobrádek: Chceme vzít voliče i Babišovi

Staronový šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek připouští, že mohou spojením se STAN přijít o konzervativnější voliče, ale věří, že získají statisíce nových. Sdělil to...

Výběr článků

Načítám