Hlavní obsah

Na jižní Moravě zákaz rozdělávání ohňů nevydáme, oznámil hejtman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes varování meteorologů před nebezpečím vzniku požárů Jihomoravský kraj nevydá na úterý zákaz rozdělávání ohňů. Organizátoři tradičního pálení čarodějnic tak budou moci postupovat podle původního scénáře. Jižní Morava nenapodobí středočeské hejtmanství, kde naopak k restriktivnímu opatření sáhli.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Pálení čarodějnic ve Zbýšově na Brněnsku (archivní foto)

Článek

„Po konzultaci s našimi jihomoravskými hasiči zákaz rozdělávání ohňů nevydáváme, doporučujeme ale, aby se lidé drželi obecně známých pravidel a zbytečně nerozdělávali oheň na místech, kde by se mohl vymknout kontrole – typicky v blízkosti lesa nebo parků,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Na většině území Česka platí až do středeční noci výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), varování se týká i Jihomoravského kraje.

Hrozbou je podle odborníků přetrvávající sucho v kombinaci se silnějším větrem. Vedle opatrnosti při pálení čarodějnic apelují hasiči a úředníci i na kuřáky. Ti by si měli dát pozor při odhazování nedopalků.

Zákazy rozdělávat oheň na rizikových místech už vydali v souvislosti s výstrahou ve Středočeském kraji nebo v Praze.

Čarodějnice bez ohňů. Výstraha meteorologů vede k zákazům

Počasí

Výběr článků

Načítám