Hlavní obsah

Je to atak na slušnost či lžíce bahna ze dna hnojiště, reagují politici na Zemanův vzkaz

• Aktualizováno
Novinky, bja

Prezident Miloš Zeman destruuje tuto společnost. Jeho výrok byl další lžíce bahna ze dna hnojiště. Je to za hranou a nedůstojné hlavy státu. Zeman sklízí za svůj nepřímý vzkaz premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že se chová jako svině, od politiků pouze kritiku.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Během čtvrtečního vystoupení v pořadu Týden s prezidentem Zeman nepřímo naznačil, že se premiér při řešení koaliční krize, která vyústila v odchod ministra financí Andreje Babiše (ANO), zachoval jako svině.

„Když ve vztahu, který fungoval skoro čtyři roky, vyhazuješ partnera čtyři měsíce před volbami, tak se chováš jako svině,“ řekl v televizi Zeman. [celá zpráva]

Premiér na něj následně reagoval slovy: „Myslím, že dnešní výroky prezidenta Zemana ukazují, že u něj dochází k rozpadu osobnosti, a obavám se, že to s plynoucím časem bude jen horší...” Politici přitom při hodnocení Zemanova výroku šli často ještě dál.

„Miloš Zeman destruuje život uvnitř naší společnosti a hluboce poškozuje obraz naší země ve světě. Jestliže si neuvědomuje dopad svých slov a činů, svědčí to o mentální nezpůsobilosti zastávat prezidentský úřad. Jeho pokračování v prezidentské funkci je ohrožením normálního demokratického provozu v naší zemi,” reagovala na Zemanovy výroky poslankyně Miroslava Němcová (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS) v Otázkách

Zeman podle ní svými výroky degraduje prezidentský úřad, a tím prohlubuje frustraci občanů z politiky. Němcová také připomněla, že nejvyšší ústavní role klade na prezidenta vysoké etické požadavky. Proto by jeho prvořadým úkolem mělo být hledání souladu mezi protichůdnými postoji a zájmy občanů, nikoli prohlubování propasti mezi nimi.

„Pod heslem rozděl a panuj šíří nenávist a netoleranci v naší společnosti. Jeho soustavný atak na slušnost, odpovědnost a na dodržování psaných i nepsaných pravidel způsobil propad politické kultury v České republice na samé dno,” dodala.

Nedůstojné, nepřijatelné a nevhodné

Lídr lidovců Pavel Bělobrádek zase Novinkám sdělil, že výroky Zemana jsou za hranou a nedůstojné hlavy státu.

„Pan prezident použil ve veřejném vystoupení naprosto nepřijatelný výraz a pan premiér poměrně objektivně popsal situaci,” řekl Novinkám předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Lídr ČSSD Milan Chovanec Novinkám napsal, že výroky považuje za naprosto nevhodné.

„Podobné výroky snad ani nemá cenu komentovat. Je mi líto, že Miloš Zeman takto dál snižuje úroveň politické debaty i vážnost prezidentského úřadu. Lidé si zaslouží důstojnější hlavu státu a ODS udělá vše pro to, aby se tak po volbách stalo,“ řekl Novinkám předseda ODS Petr Fiala.

Ostuda i další lžíce bahna z hnojiště

Poprask vyvolala Zemanova tvrzení i na Twitteru. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil vystoupení hlavy státu v pořadu Týden s prezidentem za další lžíci bahna ze dna hnojiště.

Podle europoslance a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila Zemanovy výroky představují dno politické kultury.

Anketa

Jsou výroky prezidenta Zemana na adresu premiéra Sobotky za hranicí slušnosti?
Ano
55,2 %
Ne
44,8 %
Celkem hlasovalo 33306 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám