Hlavní obsah

Chováš se jako svině, vzkázal prezident Sobotkovi

Právo, tin, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za „svini“ nepřímo označil prezident Miloš Zeman premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ostrá slova zazněla, když nejvyšší představitel České republiky v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov hodnotil koaliční krizi a odvolání vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) z vlády.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Situaci Zeman přirovnal k partnerskému vztahu. „Když ve vztahu, který fungoval skoro čtyři roky, vyhazuješ partnera čtyři měsíce před volbami, tak se chováš jako svině,“ řekl v televizi Zeman, který pro vulgární slovo nejde daleko: přede dvěma lety použil v rozhovoru pro Český rozhlas ještě ostřejší výrazy.

Za slušné chování Zeman považuje, že když si někdo před čtyřmi lety vybral někoho jako partnera, tak to s ním ještě čtyři měsíce do voleb vydrží.

„Myslím, že výroky prezidenta Zemana ukazují, že u něj dochází k rozpadu osobnosti, a obávám se, že to s plynoucím časem bude jen horší,” reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na prezidentova slova.

Prezident také „oznámkoval“ některé ministry Sobotkova kabinetu. Jedničku by od něj dostala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), kdežto za naprosto bezpečně nejhorší ministry označil ministra kultury Daniela Hermana a ministra zemědělství Mariana Jurečku (oba KDU-ČSL).

Pokud by se hodnotila vláda jako v krasobruslení, Zeman by prý Sobotkově týmu dal slušnou známku za technické provedení. "Ale umělecký dojem je mizerný," dodal. "Politici mají oslňovat v dobrém slova smyslu, ale když tam máte šedivou bytost, která má charisma lahve od okurek, tak těžko můžete oslňovat," dodala hlava státu.

Naštval se na Trumpovou

Zeman prý také zuřil, když mu bývalá manželka nynějšího amerického prezidenta a rodačka ze Zlína Ivana Trumpová při středečním setkání na Pražském hradě řekla, že odmítla funkci velvyslankyně USA v České republice. Odůvodnila to tím, že by to bylo moc pracovně náročné, řekl Zeman pro televizi Barrandov. Diplomatický post podle Zemana nabídl Trumpové americký prezident poté, co o místo v Praze matka jeho tří dětí sama veřejně projevila zájem.

"Já jsem naprosto zuřil, a mít s sebou hůlku, tak by následovala analogická scéna jako s ministerským předsedou (Bohuslavem) Sobotkou," prohlásil Zeman. Trumpové vyčetl, že si měla stát za tím, co dříve řekla, a měla by cítit zodpovědnost vůči zemi, z níž pochází. "A vy od této odpovědnosti zbaběle utíkáte," řekl Zeman Trumpové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám