Hlavní obsah

Valachová: Demisi jsem nestáhla, pořád platí

Novinky, bja

Ministryně školství Kateřina Valachová si stojí za tím, že demisi, kterou na konci května předala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (oba ČSSD), platí. Ačkoli ve středu uvedla, že by byla ráda, kdyby dotáhla do konce kariérní řád učitelů, který jí vrátil Senát, na jejím rozhodnutí skončit to prý nic nemění.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD).

Článek

„Mluvila jsem dnes s premiérem, protože jsem ho potřebovala ujistit, že jsem demisi nestáhla a že moje demise platí,“ uvedla Valachová ve čtvrtek. Vyjádřila také rozhořčení k tomu, že vláda ve středu jednala o všeobecné pokladní správě v její nepřítomnosti, takže to vypadalo, že školství nedostane ani korunu. Ale Sobotka ji prý ubezpečil, že se to ještě bude řešit.

Nejsem psychicky rozkolísaná, vzkázala Zemanovi

Valachová také počítá s tím, že bude mít čas tyto věci vyjasnit do 10. června, tedy do konce lhůty na rozmyšlenou, kterou jí dal prezident Miloš Zeman. Demisi do té doby podle Zemana může stáhnout, protože ji podle něj mohla „učinit v náhlém hnutí mysli“.

Ministryně školství to ale odmítla. Své rozhodnutí prý sice učinila v době vládní a ústavní krize a „v rozbouřené době“ pro ni i pro resort, přesto na svém odchodu trvá. „Věřím, že prezident mě nepodezírá, že bych byla nějak psychicky rozkolísaná,“ dodala.

„Babišovi už asi chybí“

Valachová na brífinku také odmítla slova exministra financí Andreje Babiše (ANO), že by pobývala v bytě, kde se měla její náměstkyně Simona Kratochvílová potkávat a domlouvat na rozdělování investičních dotací se šéfem Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Valachová důrazně vyloučila, že by se s nimi scházela. Slova lídra hnutí ANO si vykládá tak, že už mu chybí, naštěstí se jí ale prý brzy dočká ve volbách ve Středočeském kraji, kde je na druhém místě na kandidátce ČSSD.

Valachová podala demisi do rukou předsedy vlády na konci května. V úřadu by ji měl nahradit její náměstek Stanislav Štech. K rozhodnutí skončit v čele škoství Valachovou vedla především aféra kolem dotací pro sport, kvůli níž policie obvinila její tehdejší náměstkyni Kratochvílovou nebo šéfa Fotbalové asociace Peltu. Oba se údajně měli domlouvat v bytě na rozdělování investičnch pobídek. Valachová následně zastavila všechny dotace pro sportovní svazy a nyní pro ně vypisuje nové výzvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám