Hlavní obsah

Účtenková loterie bude až po volbách, Pilný ji chce spustit 1. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Účtenková loterie by měla být spuštěná od 1. listopadu, uvedl nový ministr financí Ivan Pilný (ANO). Resort ještě za předchozího šéfa Andreje Babiše (ANO) původně plánoval loterii spustit ještě před říjnovými volbami — nejprve se mluvilo o polovině letošního roku, později o září. Loterie má lidi motivovat k tomu, aby po obchodnících při nákupech vyžadovali účtenky, od čehož si stát slibuje lepší výběr daní.

Foto: Foto archív ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Musíme to zkusit, protože ten nástroj by mohl být účinný,“ řekl Pilný k loterii.

Náklady na její provoz by měly být 12,4 miliónu korun ročně. To, zda loterie přináší, co se od ní očekává, by měl resort vyhodnotit po roce fungování. Kritéria tohoto hodnocení zatím stanovená nejsou.

Pilný uvedl, že se dá těžko odhadovat, zda se lidé budou zapojovat. Kdyby loterie úspěšná nebyla, je prý ochoten jí zrušit. „Přínos zavedení zvážíme. Když nebude odpovídat nákladům, které tam byly, tak nemá smysl v tom pokračovat,” uvedl ministr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Pilný (ANO)

Pilný ale věří, že účtenková loterie efekt mít bude — kdyby zákazníci účtenky vyžadovali, mohlo by to podle něj vést k úspoře peněz za kontroly elektronické evidence tržeb. „Jestli budou zákazníci důsledně účtenky vyžadovat, tak kontroly pak budou mnohem snazší, protože nebude, co kontrolovat,” dodal.

Výhry za 65 miliónů ročně

Ministerstvo financí by mělo ročně na ceny pro výherce vydat až 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher.

„V rámci výher se počítá s pěti hlavními výhrami, a to první výhra jeden milion korun, druhá výhra automobil (v hodnotě přibližně 400 tisíc korun), třetí výhra 300 tisíc korun, čtvrtá výhra 200 tisíc korun a pátá výhra 100 tisíc korun,” uvádí materiál ministerstva.

Větší část výher by pak měly tvořit ty menší — 20 výher po 20 tisících korun, tisíc výher po tisícovce a 20 tisíc výher po stovce.

Loterie má podle ministerstva zákazníky motivovat k přebírání účtenek, a tím zvýšit efektivitu EET a podpořit řádný výběr daní. Losování bude každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

Přípravu loterie ocenil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj by mohla v lidech podpořit zvyk, aby si účtenky brali, což by mohlo pomoci při kontrole EET.

Ne všichni ve vládě se však k loterii staví nadšeně. Třeba předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ji označil za marketingovou záležitost ministerstva financí. „Kdybych vedl ministerstvo jako firmu, tak bych si tohle odpustil,” řekl.

Nadšení účtenková loterie nevyvolává ani u opozice. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija o ní hovoří jako o „udavačské” hře a tvrdí, že bude ročně stát 110 miliónů korun.

„My všichni tak přispějeme na zvrácenou zábavu ministerstva financí, které si evidentně přeje návrat do socialistických dob udávání,” uvedla Udženija.

Reklama

Výběr článků

Načítám