Hlavní obsah

Zeman na summitu NATO vynechal projevy státníků, u kterých se stálo

– Brusel/Praha

Prezident Miloš Zeman, který zastupoval Českou republiku na čtvrtečním summitu NATO v Bruselu, nebyl u projevu prezidenta USA Donalda Trumpa a dalších státníků, které lídři zemí Aliance vyslechli vestoje. V krátkém rozhovoru pro Českou televizi pak působil unaveným dojmem a v jeho dikci bylo slyšet dušnost.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman na pracovní večeři v sídle NATO s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem

Článek

„Je třeba bojovat proti Islámskému státu, to zaprvé. Je třeba zvýšit rozpočet armády, jako byl za mě, když jsem byl premiérem. To je zadruhé. Na shledanou,“ řekl viditelně unavený a zadýchaný Zeman novinářům. Na dotaz, zda bude hovořit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, dodal: „Asi všichni s ním budeme mluvit.“

Veřejných projevů Trumpa, generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a německé kancléřky Angely Merkelové, které se odehrály pod širým nebem a státníci při nich stáli, se Zeman podle diplomatických informací nezúčastnil. Trump v novém sídle centrály NATO odhalil pomník obětem útoku z 11. září 2001 a Merkelová představila pomník připomínající Berlínskou zeď.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru bez dalšího sdělil, že vynechán byl jediný bod programu. Dopředu jsme na možné změny upozornili, dodal mluvčí prezidenta ČR. Pro Českou televizi pak upřesnil, že Zeman v té době debatoval s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, který do Bruselu přicestoval s ním.

Otázka prezidentova zdravotního stavu se začala výrazněji probírat během jeho nedávné návštěvy Číny, kde působil velmi unaveným dojmem a ochranka a spolupracovníci mu museli pomáhat při chůzi výrazněji než jindy. Při vystupování z letadla na pekingském letišti prezident při sestupování po schodech z letadla zavrávoral a musel se chytit zábradlí.

Na záběrech ze skupinového fotografování státníků je vidět, jak politici musejí čekat, než se český prezident s asistentovou oporou dostane na určené místo. Když se poté všichni rozejdou, český prezident zůstává na místě sám jen s asistentem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Státníci museli čekat, než Zemana přivezli na společné fotografování Video: repro Novinky, Reuters

Zeman, kterému bude 73 let, trpí cukrovkou a polyfunkční neuropatií, což je porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů. Prezident má problémy s chůzí, do schodů mu musí výrazně pomáhat okolí a v Číně ho na delší vzdálenosti převážel golfový vozík.

Anketa

Je podle vás prezident Miloš Zeman zdravotně způsobilý zvládnout případné druhé volební období?
Ano
44,6 %
Ne
55,4 %
Celkem hlasovalo 5353 čtenářů.

Reklama

Související články

Na Zemanovi byla v Číně znát únava

Při návštěvě Číny, kterou ve středu v Šanghaji završí prezident Miloš Zeman, byla na české hlavě státu několikrát znát únava. Okolí mu muselo často pomáhat při...

Výběr článků

Načítám