Hlavní obsah

Expert: Rámy teror neřeší, kontroly musí jít před haly

Právo, Jakub Troníček

Klasické bezpečnostní kontroly u vstupů do hal nebo na ­sta­dióny ani při využití detekčních rámů teroristickým útokům podobným tomu aktuálnímu z Manchesteru nedokážou zabránit. Tipování podezřelých lidí nebo aut by se podle Právem oslovených expertů mělo přesunout spíše do prostoru před samotným objektem.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Policie na stráži před koncertní halou Manchester Arena

Článek

Právě absence bezpečnostních rámů přitom byla jedním z hlavních terčů veřejné kritiky bezpečnostních opatření v Manchesteru, kde při pondělním teroristickém útoku zahynulo 22 návštěvníků koncertu. [celá zpráva]

„Myslet si, že bezpečnostní rámy zabrání útokům při koncertech, je jako léčení cholery vitaminem C. Rámy mohou zabránit dejme tomu fanouškovskému násilí při fotbalu, ale rozhodně ne teroru. Ten funguje zcela jinak,“ řekl Právu bývalý vedoucí bezpečnostního týmu Rádia Svobodná Evropa ze společnosti Soft Targets Protection Institute Zdeněk Kalvach.

Podle něj je současným trendem spíše než zpřísňování vstupních kontrol jejich maximální urychlení. „Zdlouhavé kontroly totiž pouze vytvářejí davy, které jsou větším terčem možného útoku než ten samotný prostor uvnitř,“ poznamenal bezpečnostní expert.

Připomněl, že při posledních útocích se teroristé o pašování zbraní do haly ani nepokusili – konkrétně v případě útoku v pařížském klubu Bataclan u vchodu začali rovnou střílet ze samopalů.

Preventivní účinek

Hlavní bezpečnostní opatření proto musí být podle Kalvacha směřována do bezprostředního okolí hal nebo stadiónů, a to zejména v době příchodu či odchodu návštěvníků.

Důležité je podle něj zejména zpřehlednění celého prostoru, minimalizovat tvoření davu, a zejména pak sledovat podezřelé osoby nebo vozidla. „Je zapotřebí kvalifikovaný personál, který je školen např. na detekci podezřelého chování, jako je schovávání předmětů pod oděvem,“ prohlásil.

Právě na předsunutí kontrol před samotné objekty apeluje také koncepce a metodika ministerstva vnitra k ochraně tzv. měkkých cílů.

Bývalý náměstek ministerstva a současný šéf Centra bezpečnostních studií na vysoké škole Cevro Jaroslav Salivar v této souvislosti poznamenal, že rámy nicméně mohou mít preventivní účinek. „Je to samozřejmě jen jeden z prvků, který neřeší zdaleka všechno, nicméně u těch velkých a stálých zařízení typu hal nebo stadiónů by rámy být měly. Pokud někdo ví, že tam jsou, tak se ani nebude pokoušet tam nějaké zbraně pronést,“ uvedl Salivar.

Upozornil, že např. samotnou výbušninu běžný bezpečnostní rám nedetekuje, nicméně většina výbušných systémů musí obsahovat i kovové součásti, které systém spolehlivě odhalí.

I Salivar nicméně uvedl, že klíčová je spolupráce pořadatelů a policie, a to v bezprostředním okolí místa konání akce. Podle Kalvacha by právě takové opatření mohlo zabránit tragédii v Manchesteru.

V O2 Aréně se hlídají i východy

„Kdyby tam bylo po skončení koncertu u každého vchodu do haly pět kvalifikovaných a cvičených lidí, tak by se tomu dalo předejít,“ konstatoval Kalvach.

Např. v pražské O2 Aréně, ve které se pravidelně konají velké sportovní i koncertní akce, jsou bezpečnostní rámy instalovány již delší dobu. Společnost Bestsport, provozující halu, v této souvislosti ubezpečila, že její bezpečnostní standardy jsou dlouhodobě ­nastaveny na vysokou úroveň a týkají se i doby po ukončení akcí.

„Pravidlem je, že jsou hlídány východy tak, aby se dovnitř nedalo vstoupit ani se skončením akce,“ řekl k tomu mluvčí společnosti Radek Stavěl.

Reklama

Související témata:
Lukáš Kalvach

Výběr článků

Načítám