Hlavní obsah

Budu mírnější než Rašín, oznámil Pilný po nástupu do úřadu

Novinky, bja

Nově jmenovaný ministr financí Ivan Pilný (ANO) po nástupu do úřadu uvedl, že bude mnohem mírnější a tolerantnější než prvorepublikový ministr financí Alois Rašín. Navázal tak na slova prezidenta Miloše Zemana, kterému se zalíbilo, že o sobě Pilný tvrdil, že je lakomý. Hlava státu připomněla, že první československý ministr financí odkazoval návštěvy na ceduli s nápisem: „Nic vám nedám!”

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový ministr financí Ivan Pilný

Článek

„Já budu mnohem tolerantnější,” uvedl na tiskové konferenci Pilný s tím, že bude mírnější než Rašín. Reagoval tak na otázku, jak bude přistupovat k žádostem o další peníze pro resorty.

Pilný totiž bude muset před dalšími členy vlády obhájit rozpočet pro rok 2018, který připravil jeho předchůdce Andrej Babiš.

Zároveň ale nový šéf státní kasy dodal, že by rád rozpočet přiblížil realitě. Se státními penězi chce nakládat jako s rodinnými financemi, a proto s nimi prý nehodlá plýtvat.

Pilného také překvapilo, že politici Babišovi vyčítali schodek 50 miliard, ale zároveň se objevily požadavky na více peněz pro jednotlivé resorty.

Premiér Bohuslav Sobotka pak upřesnil, že ačkoli ve čtvrtek na tiskové konferenci sociální demokracie bude shrnovat priority strany k rozpočtu, budou se snažit, aby jejich požadavky nezvýšily plánovaný deficit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám