Hlavní obsah

Sněmovnou prošla novela o telekomunikacích, která připravila Mládka o křeslo

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novela o elektronických komunikacích, která má řešit problémy s mobilními operátory a stála křeslo ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), prošla ve středu ve Sněmovně třetím čtením. Novela má primárně zajistit přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2, koalice si od ní ale slibuje posílení pozice zákazníků mobilních operátorů a zlevnění dat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na tiskové konferenci ke svému odvolání

Článek

Pro novelu hlasovalo 132 lidí ze 155 přítomných, proti nebyl nikdo. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si od normy slibuje posílení postavení spotřebitelů a snížení ceny dat. Opozice však tvrdí opak. Během druhého čtení například šéf poslanců ODS kritizoval, že Sobotka vypráví virtuální realitu.

Opozice rovněž upozorňuje na to, že přechod na nové digitální vysílání bude znamenat finanční náklady pro občany, protože si řada z nich bude muset pořídit nové televizory. Vláda odhaduje, že se bude jednat asi o pět miliard korun.

Šéf hospodářského výboru a nový ministr financí Ivan Pilný (ANO) lidem doporučil, aby si novou televizi koupili až těsně před tím, než vypnou stávající vysílání. Přístroje prý budou levnější a lepší.

Individuální tarify zůstanou

Někdejší ministr průmyslu Mládek původně chtěl, aby zákon zakázal lidem domluvit si u operátorů individuální tarif. To se stalo terčem kritiky a návrh nakonec ze zákona vypadl.

Novela, která nyní poputuje do Senátu, například zkracuje čas na změnu operátora ze 42 na 10 dní a zvyšuje možné výše pokut pro operátory až na 10 procent jejich obratu.

Při změně smlouvy bude muset operátor informovat spotřebitele o možnosti odstoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám