Hlavní obsah

Buďme ve střehu, říkají čeští politici v reakci na manchesterský útok

Právo, Jan Martinek

Česká republika nemá informace o hrozícím teroristickém útoku na českém území. V reakci na pondělní atentát v Manchesteru to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dále však platí první stupeň ohrožení, což bude v praxi mimo jiné znamenat posílenou přítomnost bezpečnostních složek při pražských koncertech kapel Depeche Mode a Rammstein. Útok v Manchesteru také znovu oživil diskuse o tom, jak se vlastně mohou lidé v podobné situaci bránit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Teroristický útok v Manchesteru odsoudili čeští politici jako „odporný a otřesný“. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci britské královně, soustrast obětem vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Jménem vlády ČR vyjadřuji lítost nad oběťmi odporného útoku v Manchesteru a soustrast rodinám i příbuzným,“ prohlásil premiér.

Kritika médií

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) občany ujistil, že ČR je ve spojení s britskými složkami a Čechům nebezpečí nehrozí.

„ČR je prostřednictvím Národního kontaktního bodu pro terorismus a tajných služeb v kontaktu s kolegy ve Spojeném království. V tuto chvíli nemáme žádnou informaci, že by se útok měl jakkoli týkat území ČR, a neexistuje ani žádná informace, že by ČR hrozilo bezprostřední nebezpečí,“ prohlásil Chovanec.

Doplnil, že v ČR stále platí první stupeň ohrožení terorismem – na akcích pro veřejnost jsou posíleny bezpečnostní složky. Bude tomu tak např. při středečním koncertu Depeche Mode v pražském Edenu. Na stejném místě v neděli a v pondělí vystoupí německá skupina Rammstein.

Předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Roman Váňa (ČSSD) se opřel do některých médií, která podle něj nahrávají teroristům.

„Všichni víme, že smyslem teroristického útoku je vyvolat strach, chaos a zmatek ve společnosti, na kterou útočí. Primárně nejde o ty oběti. Útočník nás chtěl především vyděsit tím, že tam zemřely děti. Některé televizní stanice takovou věc vezmou jako velké téma a pořád ji ohrávají. Informovat je důležité, ale jde o formu – mělo by to být umírněné,“ řekl Právu.

Po vzoru Izraele

Pravicoví politici hovoří o „izraelizaci“ Evropy. „Považuji za naprosto iracionální, že země jako Anglie a Francie, tedy nejvíc exponované z hlediska teroristických útoků, se hlasitě nevymezují proti zbraňové směrnici, proti tomu, že tu někdo odzbrojuje legální držitele zbraní,“ řekla Právu poslankyně ODS Jana Černochová.

„Největší problém současnosti je ochrana měkkých cílů, a tady vážně nemůžeme mít ozbrojené policisty na každém rohu. Měli bychom se po vzoru státu Izrael spoléhat na uvědomělé ozbrojené civilisty,“ dodala.

Podobně mluví její stranický kolega Marek Benda, podle nějž se takovým věcem nedá zabránit.

„Je třeba si uvědomit, že jsme ve válce s terorismem, dostáváme se víc a víc do situace státu ­Izrael. Krásné časy jsou bohužel pryč, kolem nás jsou lidé, kteří jsou připraveni zabít nás i sami sebe. Musíme se lépe rozhlížet,“ varoval Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám