Hlavní obsah

Jsem zimní král, personální změny na ministerstvu neplánuji, říká Pilný

Novinky, bja

Návrh státního rozpočtu na příští rok je rozumný, uvedl v úterý kandidát na post ministra financí Ivan Pilný (ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Schodek 50 miliard korun je podle něj konzervativní odhad. Na ministerstvu financí ani ve Finanční správě neplánuje personální změny, protože je podle svých slov „zimní král”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Pilný

Článek

„Nemám k tomu zatím žádné důvody,” odpověděl Pilný na otázku, zda v resortu plánuje dělat nějaké personální změny. „Nemyslím si, že je to potřeba. Alespoň jak jsem se zatím seznámil s několika lidmi na ministerstvu financí, tak jsou velice kompetentní a nemám důvody dělat nějaké změny,” dodal.

„Možná k tomu dojde, ale jsem něco jako zimní král. Není produktivní střídat klíčové lidi a hledat tam někoho, kdo se tam za podmínek služebního zákona dostane,” dodal s tím, že je rád za sestavu, kterou zdědí po svém předchůdci v úřadu Andreji Babišovi.

Jednodušší daně? 

Pilný uvedl, že se s prezidentem bavil především o ekonomice a o státním rozpočtu. Návrh, který předložil odcházející ministr financí Babiš — tedy státní rozpočet pro rok 2018 se schodkem 50 miliard — mu připadá rozumný.

Ačkoli nikdy nesestavoval rozpočet za veřejné peníze, tak po zkušenostech z byznysu, kde operoval například s penězi zakladatele Microsoftu Billa Gatese, považuje tyto peníze za své a podle toho s nimi i nakládá. Nehodlá je tedy prý vydávat za něco, co podle něj nemá smysl.

Jediným tématem, kde podle Pilného nepanovala mezi ním a prezidentem shoda, byla otázka Národního parku Šumava. Zatímco Zeman by rád, aby se Šumava více ekonomicky využívala, Pilný má zřejmě jiný názor. Za krásný projekt pak označil Zemanem prosazovanou myšlenku kanálu Dunaj-Odra-Labe.

V úřadu by prý chtěl ještě připravit základ daňové reformy. Daně se totiž podle něj musí zjednodušit.

Pilný předpokládá, že bude v kontaktu s Babišem, pokud to bude potřeba. Odmítl ale tvrzení šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, že bude na ministerstvu jen místodržícím.

Na Hrad přinesl svoji knihu

Na schůzku s prezidentem přijel Pilný krátce před půl pátou a nesl si s sebou knížku Digitální ekonomika, kterou napsal.

Prezident prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka již oznámil, že Pilného jmenuje do funkce ministra financí ve středu v 17 hodin. Na schůzku by měl jít kromě něj i odcházející ministr financí Andrej Babiš.

Ten odchází na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který svůj požadavek odůvodnil podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií, kterým Babiš čelí.

Hnutí ANO jako náhradu navrhlo dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Premiér tyto návrhy odmítl. Kandidátům vyčítal přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. Návrh na Pilného už premiér přijal.

Reklama

Výběr článků

Načítám