Hlavní obsah

Odchod Sobotky i Babiše? Zeman by neměl vymýšlet scénáře, vzkázal premiér

Novinky, zpe
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se během pracovní cesty v Lucembursku ohradil proti středeční liberecké schůzce, na které prezident Miloš Zeman lídrům koaličních stran navrhl několik možných scénářů, jak řešit vládní krizi. Zeman by měl podle Sobotky dodržovat pravidla hry a odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO) a neměl by vymýšlet scénáře, které odvádějí pozornost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Ministr financí a šéf ANO Novinkám ve středu řekl, že jednou z variant, o nichž se na schůzce mluvilo, bylo fungování vlády bez Sobotky i bez Babiše. [celá zpráva] Tuto variantu už vládní koalice zvažovala a začátkem května se na ní mělo shodnout i politické grémium ČSSD.

Novinky oslovily premiéra s otázkou, zda je pro něj varianta, že by odešel on i Babiš, přijatelná, Sobotka však přímo neodpověděl.

„Trvám na dodržování pravidel. Cokoliv dalšího je jen odvádění pozornosti od podstaty problému. Pan prezident by neměl vymýšlet scénáře, ale konat na základě Ústavy a odvolat ministra financí zatíženého skandály a lží z vlády. Návrh má k dispozici od pátku,” napsal v SMS zprávě Sobotka.

Podobně se zároveň vyjádřil i na sociálních sítích.

Schůzku špiček koaličních stran v Liberci svolal Zeman narychlo na středeční večer, tedy na dobu, kdy měl být Sobotka v zahraničí. Kromě prezidenta se jí zúčastnili šéf ANO Andrej Babiš, předseda lidovců Pavel Bělobrádek a místo Sobotky místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Chovanec a Bělobrádek po schůzce s prezidentemVideo: Novinky

Sobotka ve čtvrtek zdůraznil, že ČSSD trvá na odvolání Babiše z ministerského křesla. „Prezident republiky mu (návrhu) zatím nevyhověl, ačkoliv podle mého názoru a podle názoru ústavních expertů by měl jednat podle Ústavy,“ uvedl Sobotka.

Výběr článků

Načítám