Hlavní obsah

Sněmovna bude řešit Babišovo „zneužívání moci“ na mimořádném zasedání

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) svolá na středu mimořádnou schůzi Sněmovny. Jednání s názvem „zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti“ navrhly opoziční ODS a TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle jednacího řádu Sněmovny musí předseda dolní komory svolat mimořádnou schůzi, pokud o to požádá alespoň 40 poslanců.

„Obdržel jsem žádost skupiny 41 poslanců o svolání mimořádné schůze s názvem zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti,“ oznámil v pátek Hamáček. K podpisům občanských demokratů se připojila i TOP 09.

Schůze podle Hamáčka proběhne ve středu 10. května. Vypadá to, že poslanci schválí i program. ODS a TOP 09 může totiž počítat s hlasy soc. dem. „Je v zájmu ČSSD, aby ta věc byla vysvětlena,“ řekl Hamáček.

MF Dnes a Lidové noviny se staly zpravodajskou a propagandistickou divizí holdingu.
Miroslav Kalousek

Poslanci budou chtít řešit nahrávku (poslechnout si ji můžete zde), která se nedávno dostala na veřejnost. Ministr financí Andrej Babiš na ní s novinářem MF Dnes Markem Přibilem řeší články proti svým politickým konkurentům. Babiš přitom dlouhodobě tvrdí, že svá média nikdy neovlivňoval.

MF Dnes spadá pod mediální skupinu Mafra, která patří do Babišova holdingu. Ten šéf ANO nyní už nevlastní přímo – před pár měsíci ho kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

„Pokud se snažíte z pozice moci ovlivnit noviny, byť je vlastníte, tak se snažíte ovlivnit nezávislou instituci. Díky Andreji Babišovi se staly MF Dnes a Lidové noviny součástí moci. Staly se zpravodajskou a propagandistickou divizí holdingu,“ prohlásil Kalousek.

„Jsou tu záznamy skutečně nepřijatelné praxe Andreje Babiše, záznamy o sbírání kompromitujících materiálů a doslova zpravodajské činnosti,” uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Přibil musel po zveřejnění záznamu MF Dnes opustit. Babiš nepopírá autenticitu nahrávky, tvrdí však, že se stal obětí provokace, která ho měla poškodit. [celá zpráva]

Poslanci chtějí také řešit další nahrávku, na níž se objevují Babišova ostrá slova o některých politicích, ale i slova o arbitrážním soudu. Kalousek míní, že se Babiš snažil personálně ovlivnit rozhodčí sbor arbitrážního soudu Hospodářské a Agrární komory. „To je nepřijatelný skandál,“ poznamenal Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám