Hlavní obsah

Babiš objasňuje: Jsem obětí provokace novináře Přibila, kopal jsem to od sebe

Novinky, jas

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), jehož odvolání navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), označil nahrávky, na nichž hovoří s dnes již bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem, za Přibilovu provokaci.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš vysvětluje, že je obětí.

Článek

Důvody pro své odvolání odmítá s tím, že jde o cílenou kampaň, neboť ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na vládě údajně vyhrožoval ministrům za ANO, „jaké kroky mají připravené”.

„Jsem přesvědčen o tom, že Chovanec stojí za mým sledováním a odposloucháváním,” dodal Babiš.

„Ta akce s tím odposlechem toho novináře byla provokace toho novináře. On mi tam něco podsouval, já jsem to kopal od sebe,” popsal Babiš vznik nahrávky, na níž s Přibilem řešil články proti představitelům ČSSD.

„To je provokace od toho novináře, já jsem nic neovlivňoval,” dodal Babiš. „Byla to provokace ze strany toho člověka, kdo si to poslechne, tak tam vidí, že na základě toho nic nevzniklo,” uvedl Babiš, který až dosud odmítal, že by nahrávky slyšel.

„Já jsem na to reagoval velice zdrženlivě, protože jsem měl z toho špatný pocit, a teď vím, že to byla provokace,” zopakoval.

Ve čtvrtek Babiš tvrdil, že nahrávka nic nedokazuje. [celá zpráva]

Novináři z deníku MF Dnes a serveru Idnes.cz se v reakci na nahrávky již ve čtvrtek proti chování vicepremiéra ohradili. Babiš, který obě média do února vlastnil, podle nich lhal, když tvrdil, že nebude ovlivňovat obsah médií vydavatelství Mafra. [celá zpráva]

ČSSD loupí, proto mě chce zlikvidovat

K Sobotkově návrhu uvedl, že kvůli postupu premiéra, který se rozhodl nepodat demisi, ale odvolat Babiše, jde o šaškárnu a premiér vypadá jako komik.

Na dotaz, zda ANO vypoví koaliční smlouvu, uvedl, že „koaliční smlouva skončila dávno”, respektive v okamžiku, kdy došlo k policejní reorganizaci, „aby se nevyšetřovala korupce ČSSD”.

„ČSSD je zkorumpovaná strana,” řekl Babiš s poukazem na nynější policejní vyšetřování rozdělování dotací na ministerstvu školství. „Je skandální, že my sedíme ve vládě se stranou, která loupí, a proto mě chce zlikvidovat,” uzavřel s tím, že si ANO počká, zda premiér opět nezmění názor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám