Hlavní obsah

Na východě Česka platí povodňová pohotovost, Bečva dosáhla třetího stupně

• Aktualizováno

Kvůli vydatnému dešti meteorologové rozšířili výstrahu před povodněmi na Moravě a ve Slezsku, ale zrušili varování pro Plzeňský kraj. Varování platí do sobotního odpoledne, a pro jih Moravy dokonce do nedělního poledne. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bečva na Přerovsku večer dosáhla nejvyššího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení, a řeka Morava ve Strážnici ho překročí v sobotu.

V Polance na potoku Polančice vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity Video: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Bečva překročila třetí povodňový stupeň, tedy hloubky čtyř metrů, podle ČHMÚ v 18:30, kolem 19:00 se hladina zastavila na 402 centimetrech. Srážky zatím dotékají do spodních partií Bečvy. V Dluhonicích byl druhý stupeň překročen po 18:00, kdy bylo naměřeno víc než 450 centimetrů.

Vysoký stupeň nebezpečí - povodňová pohotovost - nově platí pro celý Zlínský kraj a nadále také pro Přerovsko v Olomouckém kraji a většinu Moravskoslezského kraje, a to až do sobotních 14:00. Aktuálně doplnil ČHMÚ také povodňovou pohotovost pro Břeclavsko a Hodonínsko v Jihomoravském kraji do nedělního poledne.

Meteorologové v aktuální výstraze zrušili nízký stupeň nebezpečí - povodňovou bdělost - pro Plzeňský kraj a Bruntálsko v Moravskoslezském kraji. Nadále ale zůstává v platnosti bdělost pro Opavsko. Zrušeno bylo také varování před vydatným deštěm pro Moravskoslezský kraj.

Už v pátek ve večerních hodinách budou srážky na severovýchodní a východní Moravě a ve Slezsku podle ČHMÚ postupně slábnout. V nejbližších hodinách spadne dalších až deset milimetrů srážek, tedy deset litrů na metr čtvereční, z toho většina do 20:00. V polohách nad 800 metrů nadmořské výšky přejdou v déšť se sněhem, nebo sněžení. Během noci budou srážky dále slábnout a postupně ustávat.

Další kulminace v noci na sobotu

Hladiny horních toků dosáhly podle meteorologů nejvyššího bodu ve většině případů už během odpoledne. Střední a dolní toky budou kulminovat v noci na sobotu. Toky v povodí Olše dosáhnou prvního stupně povodňové aktivity ze tří.

"Hladiny toků v povodí Moravy pod soutokem s Bečvou budou i nadále stoupat, a to především díky dotoku vody z horní části povodí. Na přítocích Moravy bude vodní stav kolísat kolem prvního stupně povodňové aktivity," sdělili pracovníci ČHMÚ.

"Dnes v podvečerních hodinách očekáváme překročení prvního stupně na Moravě v Kroměříži, Spytihněvi a Strážnici, ve druhé polovině noci zde dojde k dosažení druhého stupně. Ve Strážnici bude v sobotu dopoledne pravděpodobně překročen třetí stupeň," doplnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám