Hlavní obsah

Ombudsman bude sledovat dodržování práv zdravotně postižených

Novinky, bja

Nově bude muset veřejný ochránce práv monitorovat, zda nedochází k porušování práv zdravotně postižených. Schválila ve středu zrychleně v prvním čtení Sněmovna. Pro novelu zákona hlasovalo 87 z 91 přítomných poslanců. Nyní zamíří do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

Novela zákona nahrazuje původní normu, ale výrazně rozšiřuje pravomoci ombudsmana.

„Základní povinnost je to, že bude monitorovat, zda dochází k porušování práv osob se zdravotním postižením,” řekl Novinkám ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jan Chvojka (ČSSD) s tím, že ombudsman v případě zjištění pochybení zasáhne.

Dosud ombudsman zkoumal, zda nedochází k porušování práv hendikepovaných pouze na nějaký podnět, nyní se tomu bude muset sám aktivně věnovat.

Jde o kompromis

Chvojka poznamenal, že jím předložená norma je vlastně kompromis. Původní návrh, který zdědil ještě po svém předchůdci Jiřím Dienstbierovi, nenašel ve Sněmovně podporu. V něm měl ombudsman podávat antidiskriminační žaloby nebo podávat podněty Ústavnímu soudu na zrušení zákonů nebo jejich částí.

„Tyto věci se ukázaly jako neprosaditelné,” zdůvodnil Chvojka s tím, že na zákon se také lepily pozměňovací návrhy, které by celý koncept původní normy změnily. Například poslanci chtěli, aby byl ombudsman kdykoli Sněmovnou odvolatelný bez udání důvodů, nebo že by měl monitorovat právo šaría.

Chvojka tedy přišel s minimalistickou verzí, která obsahuje především to, k čemu Česko zavazuje mezinárodní dohoda o právech osob se zdravotním postižením. „Tu úmluvu jsme podepsali někdy v roce 2009 a v podstatě už osm let jsme ve skluzu,” řekl Chvojka.

Pokud novela projde Senátem a podepíše ji prezident, rozšíří se kancelář ombudsmana o deset pracovních míst. Celkové finanční dopady na stát jsou asi 7,8 miliónu korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám