Hlavní obsah

V Senátu se spílalo České televizi. Zeman vyslal Ovčáčka

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konference „Role České televize (ČT) v naší společnosti”, která se v úterý konala v Senátu, byla vlastně jen spíláním veřejnoprávní televizi. Zazněla třeba kritika na adresu financování ČT, kritika jejího infomování o hlavě státu nebo kritika kvůli nezapojování takzvaných alternativních médií do zpravodajství. Konferenci uspořádala skupina senátorů v čele s předsedou Strany práv občanů (SPO) Janem Velebou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jan Veleba

Článek

Třeba zástupci Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný a Petr Žantovský ČT vyčítali, že do vysílání nezapojuje alternativní média a naopak podléhá proevropské propagandě.

Žantovský zkritizoval pořad Newsroom, že pokud v něm dostanou prostor alternativní média, tak se o nich mluví s přízviskem proruská, prokremelská či propagandistická. Navíc si prý ČT při jejich kritizování nezve zástupce těchto médií, takže ti nemají prostor se vyjádřit.

Alternativní média přitom podle něj mohou poskytovat zábavné a přínosné informace, kterým se seriózní média vyhýbají.

Jeho kolega Novotný uvedl, že ČT nemá smysl. Kavčí hory prý nejsou architektonickou ozdobou Prahy a televize by měla být národní. Měla by tedy podle něj vyjadřovat názory národa a nikoli „zvrácené propagandy z Bruselu”. Jeho emotivní projev vzbudil mezi přítomnými největší ohlas.

Kritika za Zemana i Babiše

V kritickém duchu konference pokračoval i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ve svém projevu poděkoval za možnost zkritizovat veřejnoprávní televizi. „Je důležité, aby ČT slyšela i kritické ohlasy na svoji práci,” uvedl Ovčáček.

Dodal, že při návštěvách prezidenta v krajích je patrné, že ne všichni občané jsou s prací ČT spokojení.

Ve svém bloku zmínil, že televize vytváří dojem falešné objektivity, když si zve do diskusí zástupce parlamentních stran, kteří mají téměř stejný názor. Výhrady měl také ke zpravování ČT o amerických prezidentských volbách. Nejvíce ale kritizoval pořad Reportéři ČT, který podle něj zvýšeně politicky citlivě informuje o prezidentu Milošovi Zemanovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Naopak podle něj zatajuje negativní informace o jiných osobách.

Senátor Veleba přiznal, že na konferenci zval původně prezidenta Zemana ten ovšem účast odmítl a místo sebe vyslal právě svého mluvčího. „Na tuto konferenci jsem byl vyslán a v pátek večer jsem probíral s panem prezidentem obsah svého vystoupení,” řekl Ovčáček.

V diskuzi vystoupil i ekonom Radek Žádník s blokem o hospodaření ČT. V něm mimo jiné nařkl televizi z údajných machinací s fondem koncesionářských poplatků.

Diskusi v Senátu pořádal Klub nezávislých senátorů. Jeho členové jsou podle informací na senátním webu kromě šéfa SPO Jana Veleby ještě Jaroslav Doubrava (S.cz), Jiří Cieńciała (bezpartajní), František Čuba (SPO) a Václav Homolka (KSČM).

Krátce před volbou ředitele ČT

SPO na svém únorovém sjezdu přijala usnesení, že bude v parlamentu prosazovat nařízení, aby koncesionáři platili poplatky přímo konkrétnímu studiu. Případně aby byli osvobozeni od poplatků až po dobu tří let, pokud se prokáže, že je vysílání ČT poškodilo.

Veleba prý pozval na konferenci i generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, který ale účast z důvodu jiných aktivit odmítl.

Akce je pořádána dva týdny před volbou nového ředitele České televize a v době, kdy parlament volí nové členy Rady ČT. Ačkoli Veleba řekl médiím, že termín byl zvolen náhodně, protože o něj usiloval až od února, spekuluje se o tom, že jde o vytvoření tlaku na Českou televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám