Hlavní obsah

Klíče od zámku Kroměříž vrátilo arcibiskupství hned památkářům

– Kroměříž
Právo, Jiří Růžička

Klíče od zámku v Kroměříži putovaly v pátek symbolicky z ruky do ruky mezi zástupci Arcibiskupství olomouckého a Národního památkového ústavu (NPÚ) a zpět. Zámek a Podzámeckou zahradu získalo arcibiskupství v restitucích, ale podle dohody se bude NPÚ o zámek nadále starat, takže klíče hned putovaly zpět.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Olomoucké arcibiskupství chce zámek opravovat a žádá evropské dotace.

Článek

„Završil se dva a půl roku trvající restituční proces. Zámek byl doposud ve správě Národního památkového ústavu a působí v něm Muzeum umění Olomouc, což bude dále pokračovat,“ uvedl generální vikář Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík.

„Návštěvníci zámku žádnou změnu nepoznají. Zámek i Podzámeckou zahradu budeme spravovat, ale pro arcibiskupství, ne pro stát. NPÚ podepsal s arcibiskupstvím patřičnou smlouvu,“ sdělil ředitel kroměřížské správy NPÚ Jan Slezák.

Květnou zahradu, která je stejně jako kroměřížský zámek a Podzámecká zahrada zapsaná na seznamu UNESCO, stát církvi nevydal. Arcibiskupství se podle Nuzíka zatím nezabývalo tím, zda záporné rozhodnutí státu ohledně vydání Květné zahrady napadne u soudu.

Představitelé arcibiskupství, NPÚ a Muzea umění v pátek prezentovali výsledky projektu obnovy obrazů a nábytku na zámku. Nákladem asi 19 miliónů korun se podařilo restaurovat 53 obrazů a tři desítky kusů historického nábytku i textilu a pořídit také vybavení sloužící pro bezpečné uchování cenných předmětů.

Olomoucké arcibiskupství chce v opravách pokračovat a na projekt v hodnotě zhruba 246 miliónů korun žádá evropskou dotaci, která by mohla dosáhnout až ke 226 miliónům korun.

Reklama

Související články

Stát vrátí církvi kroměřížský zámek

Stát vrátí olomouckému arcibiskupství v restituci kroměřížský zámek, který je zapsán na seznamu památek UNESCO. Uvedla to Česká televize (ČT). O tom, zda se...

Výběr článků

Načítám