Hlavní obsah

Exministryně Benešová skončila s ČSSD a odchází z politiky

Novinky, bja

Poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) odchází z politiky. V podzimních volbách do Sněmovny kandidovat nebude, takže po nich končí s politikou. Důvodem jejího odchodu jsou spory s vedením sociální demokracie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Článek

Benešová své rozhodnutí sdělila Lidovým novinám. Zdůvodnila ho tak, že pro současné vedení sociální demokracie, jmenovitě předsedu strany Bohuslava Sobotku je „nechtěňátko”, protože nehlasuje tak, jak on chce. Navíc kritizovala reorganizaci policie a nebyla spokojená ani se závěrečnou zprávou sněmovní vyšetřovací komise pro reorganizaci policie.

Do křížku s vedením strany se údajně dostala i kvůli zákonu o střetu zájmů. Připadal jí prý scestný a v rozporu s evropským právem, proto pro něj nechtěla hlasovat.

„Končím s nimi. Už nechci znovu kandidovat za ČSSD. Navzdory tomu, že jsem měla pět nominací z místních organizací v okrese Louny, nevzal to nikdo oficiálně v potaz. Práci jsem dělala ráda, ale k tomu, abych ji i nadále dělala s oblibou, bych potřebovala politiku dělat se slušnými lidmi. Ti slušní se ze strany vytrácejí a s neslušnými spolupracovat nechci,” řekla Benešová deníku.

Dodala, že kandidovat nebude a po podzimních volbách odejde z politiky. Jako advokátka je nyní stále činná, jenom omezila klientelu, proto se po volbách bude věnovat advokacii.

ČSSD opouštějí před volbami osobnosti

Někdejší ministryně spravedlnosti je velkou podporovatelkou prezidenta Miloše Zemana. Dokonce kvůli němu podpořila návrh zákona o hanobení hlavy státu. Tedy normu, která by urážení prezidenta trestala pokutou nebo až rokem vězení.

Od počátku roku je Benešová třetí výraznou osobností, která opouští ČSSD. Hned na počátku roku ohlásila odchod z řad sociální demokracie poslankyně Pavlína Nytrová, která se proslavila svými nevybíravými výroky na adresu homosexuálů. [celá zpráva]

Před necelým týdnem pak odchod z politiky kvůli rozporům s vedením sociální demokracie oznámil poslanec a předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám