Hlavní obsah

Tejc končí s politikou, vadí mu vedení ČSSD

Právo, Novinky, bja, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc nebude v blížících se parlamentních volbách kandidovat do Sněmovny. Oznámil to v pátek na tiskové konferenci. Uvedl, že po volbách odejde z politiky. Vadí mu prý současné vedení ČSSD. Konkrétní být nechtěl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD) oznamuje, že nebude kandidovat v příštích poslaneckých volbách.

Článek

I přes avizované výhrady Tejc příliš kritický k vedení sociální demokracie nebyl. Varoval pouze, že právě vedení bude mít rozhodující vliv na to, jakou bude mít sociální demokracie kampaň. A také určí tvář strany na následující čtyři roky.

„Myslím, že by bylo pokrytectví, kdybych za současné situace přijal volitelné místo na kandidátce výměnou za to, že popřu svoje názory,” řekl Tejc na tiskové konferenci.

Dodal, že jediné, co ho bude mrzet, je, že zklame řadu svých dosavadních podporovatelů a členů ČSSD. Následně se jim za to omluvil. „Každý z nás stojí čas od času před rozhodnutím, zda dát přednost rovné páteři nebo kariéře. A já se rozhodl pro to první,” uvedl také Tejc.

Přiznám se, že jsem tuto věc příliš s kolegy nekonzultoval
Jeroným Tejc

Konkrétní argumenty, proč z politiky odchází, uvést nechtěl. „Respektuji, že sociální demokracie si zvolila své vedení a nebudu ten, kdo bude vedení kritizovat za každou cenu, nicméně nemohu se s některými nápady a návrhy sám ztotožnit a myslím, že odejít je daleko poctivější než setrvávat v poslanecké lavici a nemít na věci vliv,” odpověděl na otázku, proč po 12 letech odchází z politiky.

Tejc na březnovém sjezdu sociální demokracie kandidoval na post místopředsedy, nedostal ale dost hlasů, proto ho porazil ministr vnitra Milan Chovanec.

Tejc své kolegy překvapil

Ostatním sociálním demokratům prý Tejc své rozhodnutí před svým pátečním vystoupením nesdělil. „Přiznám se, že jsem tuto věc příliš s kolegy nekonzultoval, protože jsem se bál, že bych s ohledem na to, jak moc si jich vážím, změnil názor,“ uvedl.

Překvapil tak například předsedu jihomoravské ČSSD Romana Hanáka. „Pro mě je to překvapující informace. My jsme ještě v úterý spolu seděli v Brně s předsedy okresů a vedením kraje a projednávali jsme požadavky okresů na sestavení kandidátky. Od pana Tejce jsem tuto informaci nezaznamenal,“ řekl Právu.

Možný návrat k advokacii

Až do voleb bude Tejc vykonávat mandát poslance, po podzimních volbách se pak zřejmě vrátí ke své advokátské praxi. Řekl, že to bude asi nejjednodušší a nejsprávnější. O možnosti, že by kandidoval za jinou stranu, prý nikdy neuvažoval.

Tejc se proslavil tzv. lánským pučem. Během něj se společně s hejtmanem Michalem Haškem a dalšími lidmi z vedení sociální demokracie sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Společně se domluvili, že se pokusí svrhnout předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. To se jim nepodařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám