Hlavní obsah

Data nezlevní, je to Sobotkova virtuální realita, kritizoval Stanjura novelu, která stála Mládka křeslo

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Vláda neříká pravdu, novela zákona o elektronických komunikacích mobilní data nezlevní, tvrdí šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Normu, která stála křeslo někdejšího ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), na úterní schůzi řešila Sněmovna. Poslanci ji v prvním čtení podpořili a zkrátili lhůtu projednávání mezi prvním a druhým čtením na 20 dní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si od novely slibuje posílení postavení spotřebitelů a snížení cen za mobilní data. Opozice tvrdí, že to se ale vůbec nestane „Vláda neříká občanům pravdu. Vláda se tváří, že dojde ke snížení cen za mobilní data, ale nic takového tam není,“ kritizoval šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Od premiéra jsme slyšeli virtuální realitu. Teď schválíme zákon - a zlevní mobilní data. Chci slyšet od pana ministra (Jiřího Havlíčka - pozn. red.) jasné slovo, že to nemá souvislost s cenami mobilních dat,“ žádal na plénu Stanjura.

Připustil to i předseda poslanců koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola. „Ani já jsem tam nenašel odstavec, který by to explicitně uváděl,“ podotkl ve Sněmovně na dopolední tiskové konferenci.

Havlíček ale tvrdí, že bude existovat tlak na snížení cen. „Díky k tomu, že přijmeme opatření, která pomohou spotřebitelům v postavení ve vztahu k operátorům, tak to povede k tlaku na vyšší konkurenci a může to vést k nižším cenám,” konstatoval Havlíček. Prý však ale nikdo nemůže s jistotou tvrdit, kdy, o kolik a zda ceny vůbec klesnou.

Vyjde to na milióny, tvrdí opozice

Kabinet se podle Stanjury snaží zastřít, že dojde k takzvané druhé vlně digitalizace a mimořádným výdajům. Kvůli přechodu na televizní vysílání DVB-T2, se kterým novela počítá, podle Stanjury lidé celkem zaplatí minimálně pět miliard za nákupy nových televizorů.

„Bude to vyžadovat nákup nových přístrojů a vyjde to na milióny,“ přidal se šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

„Chtěl bych ujistit pana Černocha, že nikdo nezatajuje, že přechod na nový model digitálního vysílání neměl žádné náklady. Občané vědí, že bude potřeba si koupit novou televizi nebo set top box,“ vzkázal Havlíček.

Novela, která má být prioritou pro nového šéfa průmyslu Havlíčka, dává mimo jiné větší pravomoci Českému telekomunikačnímu úřadu. Návrh zkracuje čas na změnu operátora ze 42 na 10 dní a zvyšuje možné výše pokut pro operátory až na 10 procent jejich obratu.

Při změně smlouvy bude muset operátor informovat spotřebitele o možnosti odstoupení. Lidé si budou moci i nadále individuálně vyjednat výhodnější tarif. Právě tuto eventualitu chtěl exministr Mládek z normy vypustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám