Hlavní obsah

Babiš bere jako buzeraci i dotazy poslanců z kontrolního výboru

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Ve vyhrocené atmosféře se ve čtvrtek ráno odehrávala schůze sněmovního kontrolního výboru. Jeho šéf Vladimír Koníček (KSČM) griloval ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli elektronické evidenci tržeb (EET). Babiš jednání označil za buzeraci a frašku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na celostátním sněmu hnutí ANO

Článek

Babiš měl poslancům už poněkolikáté vysvětlit vznik státního podniku pro EET a informovat o aktuálních číslech vyplývajících z evidence. Už při příchodu do Sněmovny vypadal ministr otráveně.

Koníček si v úvodu jednání postěžoval, že se z ministerstva financí horko těžko dostávají požadované materiály. „Je s vámi strašně těžká domluva, když dokumenty z vás lezou jako z chlupaté deky. Když neřekneme název toho dokumentu, tak děláte, že takový dokument ani neexistuje,“ vytýkal šéfovi státní kasy Koníček.

Předseda kontrolního výboru rovněž upozornil na to, že informace, které poslanci dostali od ministerstva financí, jsou v rozporu s tím, co se uvádí v médiích. Koníček také Babišovi řekl, že podle něj mají někteří podnikatelé s EET problém, protože se na konci dne nemohou podívat na přehled tržeb.

„Vy po nich chcete, aby tam všechno dávali on-line, a když se chtějí večer přesvědčit, jestli jim sedí kasa, tak nemůžou,“ kritizoval poslanec.

Je to účelově zaujaté chování vůči mé osobě
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

„Navštívil jsem desítky hospod, možná sto, většina si to chválí, že ví, že je zaměstnanci neokrádaj. Já ten dotaz nechápu. Pokud se ten bod, co probíráme, jmenuje informace k EET, tak můžeme jenom říct, že funguje,“ reagoval na to podrážděně Babiš.

„Máme i jinou práci než jen dokola odepisovat a odpovídat na stejné dotazy. Je to účelově zaujaté chování vůči mé osobě,“ prohlásil vicepremiér.

Koníčkovy dotazy na EET rozčilily i šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka, který těžko hledal slova, jak by jednání nazval. „Buzerace, tak je to,“ pomohl mu Babiš.

Koníček na to reagoval se slovy, že se hned nemusí rozčilovat. „Jakoukoliv otázku ze strany kontrolního výboru berete jako útočnou, že vás chce někdo dehonestovat,“ řekl.

Poslanci ANO se svého šéfa zastávali

Babiše se na jednání výboru vehementně zastávali poslanci z jeho hnutí. „Považuji dokumenty za dostatečné, informace jsou dostatečné a nechci se kolem toho točit dál. Tato ataka začala ve chvíli, kdy se EET implementovalo do provozu a ukázalo se, že bylo úspěšné,“ hájil svého stranického šéfa Roman Kubíček.

Podobně mluvil Stanislav Pflégr. „Řešit tady problémy, jestli někde sedí kasa nebo někdo dostane podrobný výpis, je tady zbytečné. Považuji tento bod za vyřízený,“ řekl během diskuse.

„Já se odhlašuju, v téhle atmosféře se nedá hlasovat o ničem, to přesahuje zdravý rozum,“ prohlásil poslanec ODS Martin Novotný.

Koníčkovo usnesení neprošlo

Kontrolní výbor už o evidenci jednal několikrát. Řešil se především vznik státního podniku pro EET. Poslanci měli podezření, že takzvaná Státní pokladna Centrum sdílených služeb nevznikla v souladu s právními předpisy. To Babiš i Janeček ve čtvrtek vyvraceli.

Koníček i přesto navrhl usnesení, které konstatovalo, že státní podnik nebyl založen v souladu se zákonem. Chtěl také požádat ministerstvo financí, aby předložilo informace o výpadcích ve fungování EET a statistické údaje o dosavadním provozu systému. Jeho návrh však neprošel.

Rozhodnutí výboru nepodpořit Koníčkův návrh označil Babiš za vítězství zdravého rozumu. „Myslím, že i ostatní členové výboru dali jasně najevo, že je to zpolitizované,“ míní.

Babiš s Koníčkem mají spor také kvůli majetkovým poměrům ministra financí. Minulý týden se Koníček oficiálně obrátil na sněmovní mandátový a imunitní výbor, aby prověřil nesrovnalosti v Babišových přiznaných příjmech. Výbor se k tomu sejde počátkem dubna. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám