Hlavní obsah

Na kotlíkové dotace půjde 3,4 miliardy. Lidé mohou získat až 127 500 korun

Právo, Šárka Mrázová
Aktualizováno

Lidé mohou opět žádat stát o příspěvek na nové, k přírodě šetrnější kotle. V druhé vlně takzvaných kotlíkových dotací mohou získat podporu až do výše 80 procent z ceny topeniště. Třeba u kotle na biomasu mohou zájemci získat až 127 500 korun. Celkem stát počítá s vyplacením až 3,4 miliardy korun. Ve čtvrtek to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Druhá vlna kotlíkových dotací počítá do dvou let s výměnou 35 tisíc starých kotlů za nové ekologické. Kraje mohou podávat za své občany žádosti od 31. března.

Domácnosti získají dotaci na nový plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu a automatický kombinovaný kotel. Tentokrát už podpora nemíří na kotle na uhlí.

„Podpora je poskytována pouze na nejmodernější kotle, které splňují přísné požadavky Evropské unie o ekodesignu a my jsme k tomu přidali ještě finanční zvýhodnění obnovitelných zdrojů v prioritních oblastech se znečištěným ovzduším,“ řekl Brabec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Ve zminovaných oblastech, kde jsou opakovaně překračovány limity škodlivých látek, mohou získat domácnosti navíc ještě bonus ve výši 7500 korun.

V první vlně, která ještě dobíhá, měli doposud lidé zájem o kombinované kotle na uhlí a biomasu, bylo jich až 36 procent. Až čtvrtina lidí se překvapivě rozhodla využít tepelné čerpadlo.

„Původně očekávaný zájem o čisté uhlí se nenaplnil, byl jen 12 procent,“ řekl Brabec.

Plynové kotle naopak využili lidé ze 14 procent. Dodavatelé plynu podle Brabce měli unikátní šanci, jak získat zákazníky, ale plně ji nevyužili. Ministr k tomu poznamenal, že v Česku je 300 tisíc nevyužitých plynových přípojek.

Podporu lze kombinovat

Aby se zabránilo umělému zvyšování cen kotlů, zavádí ministerstvo finanční stropy na maximální výši dotace.

Na druhou stranu lze podporu zkombinovat s programem Nová zelená úsporám (NZÚ), v tom případě může vzrůst až na 147 500 korun, další peníze mohou lidé získat od kraje.

„Pokud se majitel rodinného domu rozhodne, že vedle výměny kotle provede i některé z dílčích opatření z programu NZÚ, například vymění okna, dveře nebo zateplí strop, získá kromě dotace další bonus ve výši 20 tisíc korun, v případě instalace nového kombinovaného kotle až dokonce 40 tisíc korun,“ uvedl ředitel Státního fondu životní prostředí Petr Valdman.

Nově majitelé domů s horšími energetickými vlastnostmi nebudou muset povinně provádět další mikroenergetická opatření, jako je třeba zateplení fasády nebo výměa oken.

Brabec slibuje, že se ve druhé vlně dostane i na další lidi s nízkými příjmy, kteří si výměnu kotle nemohli dovolit. Chce také přesvědčit kraje, aby lidem kotle předplatily, nebo přímo proplatily faktury od dodavatele, asociace krajů se k tomu však zatím staví váhavě.

Zájem lidí je značný

MŽP chtělo původně v první vlně vyměnit 20 tisíc starých neekologických kotlů, v současnosti má ale už 30 tisíc žádostí. Zájem v krajích částečně už dopředu podle resortu ovlivnila míra dotace, kterou ministerstvo krajům pro jejich občany přidělilo.

Některé kraje měly k dispozici vyšší a některé nižší celkovou částku. Konkrétně ve Středočeském a Moravskoslezském kraji byl uspokojen nejvyšší počet zájemců, protože je zde nejvíce kotlů a zároveň velmi znečištěné ovzduší.

Moravskoslezský kraj přijal podle posledních dat MŽP žádosti za 550 miliónů korun, Středočeský kraj téměř za půl miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám