Hlavní obsah

Faltýnek zabrzdil Sněmovnu, aby Babiš stihl přijet na jednání o svých daních

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vypadá to, že šéf státní kasy a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nakonec přijde do Sněmovny, až budou poslanci řešit bod s názvem Daňové podvody ministra financí. Původně byl ze středečního jednání omluven. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek navrhl posunutí bodu, aby Babiš stihl přijet. Většina poslanců s tím sice nesouhlasila, ale Faltýnek si vzal dvě hodiny pauzu na jednání klubu, čímž Babišovi zajistil víc času na přesun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Téma Babišových daní do programu v úterý prosadil lídr opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Původně to vypadalo, že Babiš bude ve středu Sněmovně chybět, je totiž v Českých Budějovicích a z jednání dolní komory je řádně omluven. Dopoledne ale vzkázal, že se jednání zúčastnit chce.

Poslanci měli jeho daňové záležitosti probírat dopoledne, Faltýnek ale navrhl, aby se bod posunul na pátou odpolední. Babiš si podle informací Novinek chystá projev. Poslanci ale nakonec s posunutím bodu nesouhlasili. Proti hlasovalo 75 poslanců, pro pouze 43.

Faltýnek si nakonec vzal dvouhodinovou pauzu na jednání poslaneckého klubu. Schůze Sněmovny by tak měla pokračovat pět minut po půl jedné.

Pohrdání parlamentem?

Kalousek Novinkám řekl, že k jednání Babiše nepotřebují. „Poskytl písemné podklady k auditu,“ uvedl. Šéf topky chce zároveň ohledně daňových záležitostí současného šéfa státní kasy navrhnout usnesení. Blíže ho komentovat nechtěl, nejprve ho plánuje přednést na plénu.

K Babišově omluvě se vyjádřil se slovy, že se jedná o pohrdání Sněmovnou. „Pan ministr tady není, protože se účastní slavnostního otevření dálnice D3. Představte si každý z vás, že jste ministr a Poslanecká sněmovna zařadí bod, že chce projednávat důvodné podezření na vaše vlastní protiprávní jednání. Koliduje vám to s termínem, který se nedá nazvat jinak než osobní prezentace a předvolební kampaň. Čemu dáte přednost?” ptal se kolegů v sále. Ti mu nakonec dali za pravdu.

Bod s názvem Daňové podvody ministra financí prosadil Kalousek do programu v úterý. Podpořilo ho 84 ze 147 poslanců, mezi nimi i někteří z koaličních ČSSD a KDU-ČSL. Kalousek se do Babiše pustil kvůli auditům o jeho příjmech a korunových dluhopisech holdingu Agrofert. Babiš je podle něj přeborník v daňových podvodech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám