Hlavní obsah

Poličské strojírny obnoví výrobu po výbuchu do několika dnů

• Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Policisté a pyrotechnici ukončili v neděli večer v areálu Poličských strojíren v Poličce na Svitavku dokumentování munice vynášené z haly sousedící s místem kde ve čtvrtek došlo k sérii výbuchů trinitrotoulenu.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry haly a zničené hasičské autoVideo: Policie ČR

 
Článek

V odpoledních hodinách zlikvidoval poškozenou munici majitel pomocí čtyř řízených odpalů v trhací jámě uvnitř areálu firmy a současně vedení strojíren oznámilo, že by se výroba měla obnovit během několika následujících dnů.

Jak uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová, v pondělí začne také krajský vyšetřovatel ohledávat místo činu.

Při čištění místa pro sutiny z místa výbuchu, které se začnou vyvážet v pondělí, pomáhala těžká technika policie i hasičů. Policejní pyrotechnici vynášeli munici z haly, která stojí vedle explozí zničené budovy, celý víkend. Jednalo se o stovky kusů. Již v sobotu ráno propátrali policisté perimetr vně areálu firmy.

Foto: Policie ČR

Hala zničená výbuchem

„Odpoledne našli v tomto prostoru jeden kus neaktivní munice. Je to stejný typ, jako byly předchozí nálezy. Perimetr vně areálu byl v odpoledních hodinách zrušený, zůstává perimetr ohraničený plotem areálu,“ dodala Kaizarová.

Při výbuchu se rozletěly do okolí cvičné střely

O tom, že žádný z kusů nalezené munice, jež tlaková vlna vynesla za hranice areálu, neobsahoval v těle střely jakoukoli výbušninu, informovalo i vedení strojíren. Šlo o cvičné, tzv. inertní střely.

„Při výbuchu a následném požáru v prostoru lisovny trhavin v provozu společnosti STV Group na výrobu vojenské munice, k nimž došlo v areálu Poličských strojíren, byl poškozen především speciálně zabezpečený objekt pro výrobu vojenské munice. Ten je umístěn v nejvzdálenější části areálu a od ostatních provozů je oddělen stavebními i terénními bezpečnostními bariérami,“ dodal mediální zástupce firmy Vladimír Bystrov.

Lidé mají zatím placené volno

Podle nynějších odhadů bude výroba obnovena během několika dnů. „Do té doby se na místě nacházejí jen pracovníci, kteří jsou potřební pro součinnost s příslušníky policejní pyrotechnické služby, hasičského sboru a báňské správy. Ostatní zůstávají doma a firma jim vyplácí 100 procent mzdy,“ uvedl Petr Němec, statutární ředitel Poličských strojíren.

Vedení společnosti sleduje také vývoj zdravotního stavu zraněných zaměstnanců, kteří zatím zůstávají v péči lékařů. „Jsme v osobním kontaktu s rodinami všech a jsme připraveni jim v této nepříznivé situaci pomoci,” slíbil výrobní ředitel STV Group Dušan Vaněk.

„Ulevilo se nám, že nikdo není v ohrožení života a že zdravotní stav všech se pomalu lepší,“ dodal. Vedení společnosti vytvořilo vlastní tým pro objasnění možných příčin vzniku havárie, který plně spolupracuje s vyšetřovateli policie a specialisty báňského úřadu.

Během čtvrteční série výbuchů bylo zraněno 19 lidí, z toho tři vážně. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování tzv. počinových náloží, výbuch způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám