Hlavní obsah

Výbuch ve strojírnách v Poličce zranil 19 lidí. Hrozí další exploze, okolí evakuováno

– Svitavy • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, ner

Ve strojírnách v Poličce na Svitavsku ve čtvrtek došlo k několika výbuchům pravděpodobně trhaviny. Zraněno bylo 19 lidí včetně několika hasičů, tři z nich těžce. K epicentru exploze se hasiči nedostali. Policie oblast kolem areálu uzavřela a několik desítek lidí, kteří bydlí poblíž továrny, se musí evakuovat, sdělila mluvčí policejní mluvčí Hana Kaizarová.

BEZ KOMENTÁŘE: Kouř z požáru je vidět z dalekého okolíVideo: Pro novinky Kristýna Fricová , Novinky

 
Článek

Uzavřená oblast je asi 1200 až 1300 metrů od továrny. Policie uzavřela i dvě přístupové silnice, aby tam nikdo nemohl vjet.

První exploze se ozvaly kolem jedenácté hodiny.

„Situace je velmi nepřehledná, z areálu se ozývaly výbuchy i po příjezdu záchranných složek. Bylo zraněno několik lidí včetně hasičů z první jednotky, která přijela na místo,“ řekla Novinkám mluvčí policie Hana Kaizerová.

Foto: Twitter HZS Pardubického kraje, ČTK

V Poličských strojírnách vybuchla trhavina v cisterně a podle prvotních informací jsou čtyři lidé zraněni. Na místě jsou hasiči a policie.

Do epicentra výbuchů se zatím nikdo nedostal a většina záchranných složek se drží asi kilometr odtamtud, doplnila krátce před 14.00. Situaci monitoruje vrtulník s termovizí. Přímo v areálu zasedl krizový štáb Pardubického kraje.

„Došlo k detonaci v jedné z hal, kterou následně zachvátil požár, a ozývaly se další výbuchy. Proběhla evakuace dalších hal, k samotnému místu jsme se ještě nedostali,“ řekl Novinkám operační důstojník pardubických hasičů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policejní vůz u vjezdu do areálu společnosti

Podle informací hasičů první exploze nastala při přečerpávání hořlavých látek z cisterny.  Situace je stabilizovaná. Objekt s trhavinami dál hoří, ale je izolovaný od ostatních.

"Z bezpečné vzdálenosti objekt monitorujeme, i svrchu ho kontroluje policejní vrtulník. Budeme čekat, až to vyhoří," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský. Jak dlouho to bude trvat, nelze podle něj odhadnout, hlavní slovo budou mít pyrotechnici a policie.

Zasahovaly tři vrtulníky

Podle vyjádření ředitele Záchranné služby Pardubického kraje Pavla Svobody byla poškozena první sanitka, která přijela na místo. Celkem je 19 zraněných, z toho tři těžce, šest středně těžce a 10 lidí lehce. Svědci řekli České televizi, že exploze se ozvala ve skladu munice asi kilometr od brány, oficiálně tuto informaci nikdo nepotvrdil.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vjezd do areálu poličských strojíren

Informace z hasičského dispečinku říkají, že tři z devatenácti zraněných jsou hasiči. Zraněné do nejbližších nemocnic v Pardubickém kraji převezly sanitky. Tři těžce zraněné vrtulníky přepravily do Prahy, Brna a Olomouce.

Na místě je 12 jednotek, byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, ale mezikrajskou pomoc hasiči zatím nepotřebují. Na místě byly tři vrtulníky.

Podle policejní mluvčí Kaizerové není zatím jasné, co výbuchy způsobilo.

Společnost Poličské strojírny zatím k události nechce poskytovat informace. Vyjádří se za několik hodin, řekla ČTK výrobní ředitelka Helena Pazderová.

V září 2015 v areálu Poličských strojíren explodovalo v hale 320 tun střelného prachu. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda byla 14 miliónů korun. Policie vyšetřování požáru uzavřela jako správní delikt. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám