Hlavní obsah

Otcové budou mít nárok na týden volna

• Aktualizováno
Novinky, bja

Čerství otcové by měli mít nárok na týden placeného volna po partnerčině porodu. Osiřelé děti by měly snáze získat sirotčí důchod a záchranáři, členové horské služby a hasiči dostanou vyšší nemocenskou, pokud se zraní při zásahu. Schválila to v pátek ve třetím čtení Sněmovna. Norma musí ještě projít Senátem a musí ji podepsat prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Pro zavedení nové dávky hlasovalo 103 poslanců, proti bylo jenom 17 ze 143 přítomných.

„Podstatné je, že to čerpají tatínkové, kteří si platí nemocenské pojištění. Během té otcovské poporodní péče budou brát stejně jako maminka na mateřské, tedy 70 procent z té částky, ze které se to počítá,“ vysvětlila předkladatelka zákona ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Jsem ráda, že si nemusí plýtvat klasickou dovolenou, nebo nemusí předstírat, že jsou nemocní. Je to dovolená jasně určená k tomu, aby se sžili s tou novou situací, aby se sžili s tím novým dítětem,“ dodala.

Kvůli zavedení otcovské dovolené, během níž by muž mohl být s partnerkou po porodu doma a pobíral by týden 70 procent svého platu, vypukla v pátek ve Sněmovně ostrá diskuse.

Opozice byla proti

Poslanci z opozice vystupovali, aby vysvětlili, že otcovská dovolená bude stát státní kasu 750 až 800 miliónů korun, což je zbytečně mnoho a rodině to prý nepomůže. Ve svém pozměňovacím návrhu tedy poslanci z TOP 09 a z ODS navrhovali  vypuštění této změny. Chtěli ponechat pouze vyšší nemocenskou pro dobrovolné hasiče a rozšíření podmínek pro získání sirotčího důchodu.

U řečnického pultu se zastavil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, aby poznamenal, že změnu sice nechce, ale chtěl by připomenout, že jako historicky první tuto dávku navrhoval někdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Předseda KSČM Vojtěch Filip, který schůzi řídil, mu poděkoval za historický exkurz.

Nakonec ale prošel pouze pozměňovací návrh poslankyně Jany Pastuchové, která chtěla, aby na vyšší nemocenskou dosáhli i hasiči a členové horské služby zranění při zásahu.

Novopečení tatínkové by tak mohli dosáhnout na týden volna už na konci letošního roku.

Anketa

Jste pro zavedení otcovského volna v délce sedmi dní s nárokem na 70 procent platu?
Ano
76,1 %
Ne
23,9 %
Celkem hlasovalo 3934 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám