Hlavní obsah

Babiš ukázal potvrzení z banky, že na nákup dluhopisů měl

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že peníze na nákup korunových dluhopisů měl. Podle něj to dokládá potvrzení o obchodu od banky UniCredit, které si od instituce sám vyžádal. Potvrzení, které banka Babišovi vystavila, mají Novinky k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

V potvrzení od Unicredit ze dne 14. února je uvedeno, že Babiš nakoupil dluhopisy za peníze ze svého účtu u banky.

„Na Vaši žádost Vám tímto potvrzujeme, že jsme pro Vás nakoupili cenné papíry AGRO.HOL. v nominální hodnotě 1.482.269.996 CZK za celkovou cenu 1.556.468.332,41 CZK,” je uvedeno v potvrzení.

Foto: Novinky

Banka Unicredit vydala ministr financí Andreji Babišovi potvrzení, že peníze na nákup dluhopisů šly z jeho účtu.

Babiš Novinkám řekl: „Jde o souhrn všech mých plateb za dluhopisy z mého účtu na účet Agrofertu.”

V rozhovoru pro Deník, který na potvrzení od banky jako první upozornil, řekl, že touto transakcí nechtěl okrást stát na daních, jak mu vyčetl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Vždy jsem podnikal podle zákonů. Agrofert věděl, že bude mít velké investice v Německu a na Slovensku. Moje bývalá firma (Agrofert Babiš v únoru převedl do svěřenského fondu – pozn. red.) měla tedy 22 miliard korun úvěrů, dnes jich má 37, takže potřeba finančních prostředků je evidentní. Desetileté peníze za šest procent je korektní sazba, existuje na to i posudek,” sdělil.

Babiš chce korunové dluhopisy zdanit

Sobotka mu přitom vyčetl, že s pomocí dluhopisů o***l stát na daních. Nazval Babišovo chování pokrytectvím a následně mu zaslal dopis, kde se ptal, zda by celou situaci neměla prověřit Finanční správa v zájmu státního rozpočtu a občanů Česka.

Dlouho se také se spekulovalo o tom, kde Babiš dostatek peněz na nákup dluhopisů vzal.

Ministr financí se rozhodl, kvůli svému kritizovanému nákupu korunových dluhopisů, tyto v budoucnu zdanit. Zatímco opozice se bouří, že je to podraz na občany, kteří je v dobré víře před lety nakoupili, Babiš v pondělí podal pozměňovací návrh Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám