Hlavní obsah

Boj proti terorismu nelze vést zákazem legálně držených zbraní, myslí si europoslanci

Novinky, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Boj proti terorismu nelze vést tím, že zakážeme legálně držené zbraně, myslí si europoslanci Stanislav Polčák (STAN) a Jiří Pospíšil (nestr.). Připravují proto pozměňovací návrhy, které by dopad evropské směrnice zmírnily. Chtějí omezit držení dlouhých zbraní se zásobníkem nad 30 nábojů, zatímco nyní je to nad deset ran. Bojí se, že aktuální podoba by omezila činnost sportovních střelců i legálních držitelů zbraní.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Jiří Pospíšil

Článek

„Nová směrnice je jako celek velmi nepovedená a způsobí zejména státním orgánům nemalé potíže při jejich uplatňování. V nastalé situaci se chceme pokusit dosáhnout alespoň toho, aby její negativní dopady byly co nejmenší.  Dopad na legální držitele zbraní bude velice výrazný. Navíc se nedomníváme, že zabrání teroristickým útokům, ty nejsou prováděny legálními zbraněmi,” uvedl Pospíšil.

Směrnice podle něj ztíží život držitelům zbraní. Nebudou je totiž moci prodat. Evropská komise jakožto tvůrce směrnice také prý nedokázala zodpovědět otázku, jestli se po smrti vlastníka budou moci tyto zbraně zdědit.

Evropské nařízení je podle nich pro praktický život velice obtížně aplikovatelné, protože omezí sportovní střelce. Není jasné, zda se zbraněmi budou moci cestovat po Evropě, případně zda si budou moci nějaké části dokoupit.

Proto se Pospíšil společně s Polčákem snaží přinést pozměňovací návrh, který by dopad novely zmírnil. Zatímco směrnice omezuje nabývání a držení dlouhých samonabíjecích zbraní s kapacitou nad 10 ran, oni chtějí v pozměňovacím návrhu omezit zbraně se zásobníkem nad 30 ran.

„Chovancova novela je populistickým výkřikem”

Místopředseda ústavně právního výboru Jan Farský (STAN) zase začal kritizovat českou vládu a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ohledně jejich novely ústavního zákona, která by měla posílit postavení držitelů střelných zbraní. Podle ní by mohl občan legálně drženou zbraní zastřelit teroristu.

„Jsou to jen prázdné populistické výkřiky, které bezpečnosti občanů nijak nepomohou a mají jen zamaskovat neschopnost prosadit své návrhy na evropské úrovni. Nebezpečné na těchto návrzích je, že navozují dojem, že dnes tomu tak není. Prázdné a zbytečné zákony, které nijak nepomůžou bezpečnosti občanů, podporovat nebudeme,” uvedl Farský.

Stejnou situaci již v současnosti podle něj řeší tzv. krajní nouze. Při ní člověk může v ohrožení života použít i zbraň. Proto považuje návrh zákona za „švejkování a obyčejný populismus”.

Směrnice zakazuje držení a nabývání některých typů zbraní - samonabíjecích, vzniklých přeměnou z automatických, dlouhých zbraní v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 10 ran, pistole v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 20 ran či dlouhé zbraně se sklopnou pažbou, o celkové délce do 60 cm. Členské státy se mohou rozhodnout, že se tento zákaz nebude vztahovat na stávající legální držitele těchto zbraní. V Česku se jedná o tisíce legálně držených zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám