Hlavní obsah

Přídavky na děti i daňové slevy se zvýší, odsouhlasila koaliční rada

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navýšení daňové slevy na první dítě o 150 korun měsíčně, zvýšení přídavku na děti o 300 korun a rozšíření počtu rodin, které na něj dosáhnou, to ve středu odsouhlasila koaliční rada vlády. Nově by přídavky na děti mohla mít i rodina, jejíž příjmy jsou 2,7 násobkem životního minima. Rozpočet to bude stát čtyři miliardy korun, sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Právě vyšší přídavky na děti byly jedním z hlavních bodů koaliční rady vlády. Zatímco sociální demokracie chtěla, aby se zvýšily přídavky na děti a měly být přístupnější i rodinám se středními příjmy, ANO a KDU-CŠL s tím nesouhlasilo. Obě strany razily verzi snížení daní pro rodiče.

Vládní strany se nakonec dohodly na kompromisu. Jak pro Novinky uvedla Marksová, přídavky na děti se zvýší o 300 korun. Dosáhnou na něj i rodiny s příjmy 2,7 násobku životního minima. Původně pokud členové rodiny vydělávali více, než 2,4 násobku minima, tak neměli na přídavky nárok.

O shodě informoval na twitteru i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Státní kasu budou změny stát čtyři miliardy. Dvě miliardy půjdou na daňové slevy a zbytek se zaplatí na přídavcích na děti.

Ještě před jednáním koaliční rady řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš, že jeho hnutí chce stejně jako lidovci prosadit daňové zvýhodnění pracujících rodičů. „Teď navrhujeme slevu na dani pro pracující rodiče s jedním dítětem 150 korun, to je dopad na rozpočet 2,1 miliardy,” uvedl před jednáním Babiš.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka médiím sdělil, že jeho strana chce podpořit rodiny, které poctivě a oficiálně pracují a odvádí daně.

Koaliční rada bude ještě ve středu jednat o zálohovaném výživném a o kompenzacích pro Českou poštu za neúspěšné roky 2013 a 2014.

Výběr článků

Načítám