Hlavní obsah

Za jedenatřicet let života už stihla šest operací srdce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Příběh jednatřicetileté Lucie Sapouškové z Brna, která od narození trpí vrozenou srdeční vadou, je až neuvěřitelný. Do dnešního dne už stihla šest operací srdce a sama říká: „Jsem jako auto. Mám vyměněnou spojku, rozvody, tak snad teď budu pár let fungovat normálně.“

Foto: Václav Pergl, Právo

Lucie Sapoušková prodělala již šest operací srdce.

Článek

Když se paní Lucie narodila, vážila čtyři kila. Už sedmý den po porodu začala mít modré rty v důsledku nedostatku kyslíku. Musela podstoupit složitá vyšetření a diagnóza byla nezvratná: komplexní vrozená srdeční vada.

Navíc se narodila s pravolevou záměnou všech orgánů, to znamená, že když má člověk srdce vlevo, ona ho má vpravo. A tak to je i s ostatními orgány v těle.

Operace už v prvním roce života

Už v prvním roce života musela být operovaná. Rozsáhlý defekt v přepážce mezi srdečními komorami totiž způsoboval míšení okysličené a odkysličené krve, navíc byla neprůchodná tepna vedoucí krev do plic.

„Taková vada by nebyla vůbec slučitelná se životem, kdyby pacientka nebyla podstoupila v dětství několik operací propojujících speciálními spojkami velké tepny,“ říká doktorka Petra Antonová, vedoucí centra pro vrozené srdeční vady v dospělosti pražské Fakultní nemocnice Motol, kde je paní Lucie dnes v péči.

Operace v dětství přispěly k tomu, že Lucii částečně okysličovala krev a pacientka mohla žít. Chodila do školy, ale poslední dva roky základky musela mít individuální program. Přesto dokázala vystudovat i střední školu a za velké pomoci babičky a dědečka, kteří ji vychovávali, mohla procházet životem.

Mateřství jí nedoporučili

Lékaři poté, co se seznámila se svým budoucím manželem, jí ale nedoporučili mít dítě. Vzhledem k vážným srdečním komplikacím by těhotenství nemusela přežít. „Tak jsme se s manželem rozhodli pro adopci, dnes máme tříletého chlapečka,“ popisuje paní Lucie.

Jenže loni na jaře se její zdravotní stav rapidně zhoršil. Nemohla dýchat, po pokoji přešla jen pár metrů. Lékaři se rozhodli pro další, v pořadí již šestou operaci. Naštěstí vše dopadlo výborně.

„Cítím jako nikdy jindy a minulý týden jsem byla se synem bobovat,“ říká Lucie.

Reklama

Výběr článků

Načítám