Hlavní obsah

Čeští diplomaté zachránili Poláka z Asadova žaláře. Už je v bezpečí v Bejrútu

Právo, Jan Rovenský

Česká diplomacie, respektive šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček a velvyslankyně ČR v Damašku Eva Filipi, si mohou na konto připsat unikátní zářez. Ze syrského vězení se jim v pondělí podařilo dostat 54letého Poláka, nad nímž se zavřela voda v prosinci 2015. Češi dopravili muže do libanonského Bejrútu, kde byl předán polskému ambasadorovi.

Foto: archiv, Právo

Leszek Panek (s berlemi) na polském velvyslanectví v Bejrútu. Vlevo od něj česká ambasadorka v Libanonu Michaela Froňková, vpravo velvyslankyně ČR v Sýrii Eva Filipi, ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček a polský velvyslanec Wojciech Boźek.

Článek

Záchraně pomohla i skutečnost, že Česko má jako jediná země EU v Sýrii svoji ambasádu. Informace Práva potvrdil v pondělí Kmoníček, který Leszka Panka přivezl do Bejrútu na polské velvyslanectví, kde ho předal velvyslanci.

„Mohu potvrdit, že k předání polského občana došlo. Děkuji všem, kteří se na celé akci na české, syrské a libanonské straně podíleli,“ sdělil Právu z Bejrútu Kmoníček.

Podle něj se propuštění Panka podařilo dosáhnout na základě humanitárních důvodů. „Pan Panek je v uspokojivém fyzickém a odpovídajícím psychickém stavu,“ řekl Právu Kmoníček.

Hrozil mu trest smrti

Panek, který pochází z polské Vratislavi, zmizel v Sýrii 10. prosince 2015, kam měl přijet ze sousedního Libanonu. Až loni v srpnu se objevila informace, že ho ve skutečnosti zajaly syrské vládní síly poblíž Homsu. Při zadržení Panka vojáci postřelili do nohy - když jim chtěl ukázat pas, dal ruku do kapsy, což ale hlídka vyhodnotila jako hrozbu.

Foto: archiv, Právo

Leszek Panek na polském velvyslanectví v Bejrútu ukazuje jizvu po střelném zranění.

V médiích se také objevily informace, že ho posléze vojenský soud odsoudil za „aktivity spjaté s terorismem“, za což hrozil až trest smrti.

Varšava se na to konto snažila zjistit bližší informace, ale neuspěla. Proto se obrátila na českou diplomacii, která jako jediná země EU i NATO má v Damašku velvyslanectví. Česká ambasáda také zastupuje i americké diplomatické zájmy.

Samotná Filipi má v Sýrii řadu kontaktů a je respektována i místním režimem. Filipi kvůli služebnímu zákonu hrozilo, že bude muset kvůli svému věku ve funkci skončit.

Podivín z Vratislavi

Podle zpráv z polských médií by Panka bylo možné popsat přinejmenším jako podivína. Ve své rodné Vratislavi se místním zapsal jako člověk, který jezdil autem po městě a pomocí tlampače vyzýval k návratu k učení Ježíše Krista a varoval před blížící se nukleární apokalypsou, ke které má dojít tento rok. Do Sýrie mohl prý zamířit proto, že samozvaný Islámský stát pokládal za ztělesnění biblického Antikrista.

Profil pohřešovaného Poláka na stránkách Interpolu

Panek před lety novinářům řekl, že se svými vizemi o blížícím se konci světa šel ke zpovědi. Kněz ho poté, co ho vyslechl, podle Gazety Wroclawské poslal rovnou k exorcistovi.

„Bůh mi poradil, abych přespával v autě a jezdil po celém Polsku,“ řekl před čtyřmi lety listu Gazeta Wroclawska. Přiznal také, že se chystá vytisknout 30 tisíc letáků, které bude rozdávat nejen v Polsku, ale po celé Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám