Hlavní obsah

Lidovci nechtějí EET pro řemeslníky a živnostníky. Zrušte to úplně, vyzývá pravice

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Řemeslníci a někteří živnostníci by neměli elektronicky evidovat tržby. Myslí si to koaliční KDU-ČSL, která chce zrušit třetí a čtvrtou fázi EET. Novinkám to potvrdil předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a lídr ODS Petr Fiala znovu vyzvali ke zrušení celé evidence.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Třetí fáze elektronické evidence tržeb má začít 1. března 2018, čtvrtá fáze 1. června příštího roku. Podle lidovců by však měla EET zůstat jen u dvou fází - platit by tak měla pouze pro hotely, restaurace, maloobchod a velkoobchod. Na návrh v pondělí upozornily Hospodářské noviny, Novinkám ho potvrdil šéf KDU-ČSL Bělobrádek.

„Třetí a čtvrtou fázi jsme nikdy nechtěli, říkáme a píšeme to celou dobu a koaliční smlouva hovoří o vybraných skupinách, nikoliv plošném zavedení. Jsme tedy dlouhodobě konzistentní a pro nikoho to nemůže být překvapení,“ sdělil  Bělobrádek. Koaliční partneři i ministerstvo financí o nápadu lidovců prý vědí dávno.

Fáze zavádění EET
Kdy?Kdo?
1. fáze - 1. prosince 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze - 1. března 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze - 1. března 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze - 1. června 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Proti němu se staví premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Sociální demokracie odmítá jakékoliv zpochybnění toho plánu. Nedomníváme se, že by měl být rozšiřován počet výjimek,“ řekl Sobotka. Lidé, kteří EET mají, by to podle něj potom vnímali jako nespravedlivé.

Protiřečí si, upozornil Kalousek

Na plán se netváří ani opozice. Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek označil postoj lidovců za pokrytecký a za nebezpečnější než návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Lidovci všemi svými hlasy protlačili Sněmovnou EET pro všechny. Jedním z jejich hlavních argumentů bylo narovnání podnikatelského prostředí. Následně prosazují, aby se drahý a represivní nástroj týkal jen vybraných skupin, což je v přímém rozporu s předchozím argumentem,“ uvedl Kalousek.

Vládní koalice začíná před volbami popírat sama sebe
Petr Fiala, předseda ODS

Šéf ODS Petr Fiala Novinkám řekl, že návrh lidovců je dobrým začátkem. Ještě by ale podle něj měli navrhnout zrušení první a druhé fáze. „Vládní koalice začíná před volbami popírat sama sebe. EET je chybný koncept, který neměl nikdy vzniknout. Vládní strany jej na rozdíl od nás podpořily a teď jsou překvapeny negativními dopady,” komentoval Fiala.

Podle Kalouska je navíc plán lidovců mimořádně urážlivý vůči podnikatelům z první a druhé skupiny, kterým je tak podsouváno, že oni své tržby krátí, zatímco ti ostatní ne.

„Chtějí-li lidovci napravit svou chybu a zbavit podnikatele z třetí a čtvrté skupiny nesmyslného břemene EET, nechť spolu s námi hlasují pro zrušení zákona jako celku. Podmínky musí být rovné pro všechny,“ konstatoval Kalousek.

Babišovy výjimky

Sněmovna bude EET řešit ve středu v rámci daňového balíčku. Šéf státní kasy Babiš chce z EET vyjmout e-shopy a podnikatele, kteří si vydělají do 250 tisíc korun ročně. Místo toho by si sjednali s finančním úřadem paušální daň. Jeho návrh ale nemá podporu u koaličních partnerů, ani u opozice. TOP 09 i ODS navrhuje zrušit zákon úplně.

První fáze evidence byla spuštěna 1. prosince 2016: Jako první musí účtenky vydávat hospody, restaurace a hotely. Druhá fáze, která se vztahuje na maloobchod a velkoobchod, začne 1. března letošního roku.

Reklama

Související články

Babiš chce zrušit udavačský web k EET

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) přemýšlí o zrušení udavačského webu, na kterém lidi mohou nahlásit, kde nedostali účtenku k elektronické evidenci tržeb...

Výběr článků

Načítám